ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η διοίκηση του κυνηγετικού συλλόγου Άνδρου σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου (2009-2011) προσαρμοσμένοι πλήρως με τα δεδομένα της εποχής μας, θεσπίστηκε και λειτούργησε γραφείο τύπου και κατα επέκταση και ιστοσελίδα αυτού. Το Γραφείο Τύπου έχει ως κύρια αρμοδιότητα την προβολή του έργου του συλλόγου και την ενημέρωση του κοινού για τις δραστηριότητες μας, καθώς επίσης και θέματα που έχουν άμεση σχέση με το κυνήγι,μέσω του τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Οι χρονικοί περιορισμοί της ρυθμιστικής!!!!



Ενας από τους λόγους που οι γνωστοί αντικυνηγετικοί κύκλοι κατηγορούν την ετήσια ρυθμιστική είναι -όπως λένε- ότι δεν έχει προηγηθεί της εκδόσεως της ετήσιας ρυθμιστικής αποφάσεως για τη θήρα ειδική έρευνα για τη βιολογία, οικολογία των ειδών, τον χρόνο εφαρμογής θήρας, τον χώρο άσκησης κυνηγιού και τις ημερομηνίες θήρας.
 
Σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ, κατατίθεται ετησίως συνολική και πλήρης επιστημονική μελέτη που εκπονεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ΑΤΕΙ Λαμίας για καθένα από τα θηρεύσιμα είδη, μετά μάλιστα τη λήξη της προηγούμενης κυνηγετικής περιόδου και πριν την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα βιολογικά δεδομένα, διασφαλίζοντας τη διατήρηση της βιοποικιλότητας από την αειφορική άσκηση της θήρας στη χώρα.
 
Επιμένουν, επίσης, ότι επιβάλλεται η μείωση των χρονικών ορίων της κυνηγετικής περιόδου στην Ελλάδα, η μείωση της έκτασης στην οποία επιτρέπεται το κυνήγι, και η μείωση του αριθμού θηρεύσιμων ειδών και του αριθμού κάρπωσης ειδών.
 
Δεν γνωρίζουν όμως ότι στη χώρα μας ισχύουν, όσον αφορά τον χρόνο θήρας, περιορισμοί που δεν απαντώνται σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Συγκεκριμένα:
 
Εχουμε τη μικρότερη σε διάρκεια κυνηγετική περίοδο σε όλη την Ευρώπη. Επίσης το κυνήγι πολλών ειδών, ακόμη και εντός της κυνηγετικής περιόδου, δεν επιτρέπεται όλες τις ημέρες της εβδομάδας, π.χ. το κυνήγι της πέρδικας,(Alectoris graeca, Alectoris chukar) επιτρέπεται μόνο την Τετάρτη και το Σαββατοκύριακο.
 
Το ίδιο ισχύει για τον λαγό και το αγριογούρουνο. Στη χώρα μας τα περισσότερα θηρεύσιμα είδη θηρεύονται μετά τη 15η Σεπτεμβρίου,
 
Μάλιστα, στην έναρξη της κυνηγετικής περιόδου (20 Αυγούστου) θηρεύονται ελάχιστα είδη. Παρότι η κυνηγετική περίοδος αρχίζει από την 20ή Αυγούστου, στην ουσία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου δεν μπορεί να ασκηθεί η θήρα, παρά μόνο σε συγκεκριμένες και σχετικά περιορισμένες εκτάσεις, που καθορίζονται ως ζώνες θήρας τρυγονιών, ορτυκιών, δενδρόβιων και λοιπών περιστεροειδών, όπου κι εκεί θηρεύονται λιγοστά είδη [τρυγόνι (Streptopelia turtur), ορτύκι (Coturnix coturnix), αγριοπερίστερο (Columba livia) και φάσσα (Columba palumbus)].
 
Στη χώρα μας, επικρατεί καθεστώς πλήρους απαγόρευσης κυνηγίου για 5 μήνες τον χρόνο, κάτι που δεν υπάρχει σε καμιά άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης!
 
Τέλος, το ημερήσιο χρονικό διάστημα κυνηγίου δεν επιτρέπεται όλο το 24ωρο, αλλά περιορίζεται στο διάστημα από μισή ώρα πριν την ανατολή του ηλίου έως και μισή ώρα μετά τη δύση σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
 
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το κυνήγι στην Ελλάδα έχει τους αυστηρότερους χρονικούς και όχι μόνο περιορισμούς σε όλη την Ευρώπη.
 
Αντώνης Μπληζιώτης 
 
Αναδημοσίευση από ihunt.gr