ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η διοίκηση του κυνηγετικού συλλόγου Άνδρου σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου (2009-2011) προσαρμοσμένοι πλήρως με τα δεδομένα της εποχής μας, θεσπίστηκε και λειτούργησε γραφείο τύπου και κατα επέκταση και ιστοσελίδα αυτού. Το Γραφείο Τύπου έχει ως κύρια αρμοδιότητα την προβολή του έργου του συλλόγου και την ενημέρωση του κοινού για τις δραστηριότητες μας, καθώς επίσης και θέματα που έχουν άμεση σχέση με το κυνήγι,μέσω του τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Εθνικός Διάλογος : Ρεζερβοποίηση του κυνηγιού επιδιώκει η κυβέρνηση...VIDEO


Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τρίτη συνάντηση στα πλαίσια του Εθνικού Διαλόγου για το κυνήγι που διοργανώνει το υπουργείο περιβάλλοντος και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τσιρώνης.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και τα θέματα προς συζήτηση ήταν οι άξονες ΙΙ και ΙΙΙ όπως τους καθόρισε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τσιρώνης. Οι άξονες ΙΙ και ΙΙΙ είναι “ Το οικονομικό πλαίσιο γύρω από την άσκηση του κυνηγιού (συνδρομές, διάθεση εσόδων κ.λ.π.) “ και “Θηροφύλαξη και ο έλεγχος της λαθροθηρίας (ιδιωτικοί φύλακες θήρας, κυνηγετική παραβατικότητα κ.λ.π) “ αντίστοιχα.
Ο συντονιστής κ. Ντινόκας έκανε γνωστό ότι ο Εθνικός Διάλογος για το κυνήγι από 19  Απριλίου 2016 έχει την δική του ιστοσελίδα στον ιστότοπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ypeka.gr  στη σελίδα ΔΑΣΗ και στο  αριστερό MENU - ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ  ή http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=920&language=el-GR .
Εκεί οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν όλες τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι φορείς που συμμετέχουν στον διάλογο.
Σήμερα τοποθετήθηκαν οι κυνηγετικές οργανώσεις, οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ (μόνο η Ορνιθολογική Εταιρεία που εκπροσωπούσε και τη WWF Hellas), η ΑΝΙΜΑ, συνδικαλιστές των εργαζομένων στην Δασική Υπηρεσία, ο εκπρόσωπος του συλλόγου των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Επίσης σήμερα συμμετείχαν ο  Πρόεδρος του τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΤΕΙ Καρδίτσας κ. Περικλής Μπίρτσας και ο Επίκουρος Καθηγητής του Τµήµατος ∆ασοπονίας στο Εργαστήριο Οικολογίας Άγριας Πανίδας του Τ.Ε.Ι. Λαµίας  στο Καρπενήσι κ. Χρήστος Θωμαίδης.
Και οι δύο επιστήμονες τόνισαν τη χρησιμότητα της θήρας στη διαχείριση της άγριας πανίδας και δήλωσαν πρόθυμοι να δώσουν την επιστημονική τους προσέγγιση όταν αυτή ζητηθεί.
Εξαιρετική η τοποθέτηση του προέδρου της ΚΣΕ κ. Παπαδόδημα, ο οποίος αφού χαρακτήρισε τον διάλογο προσχηματικό τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια μέσω της διάλυσης των κυνηγετικών συλλόγων να υποστεί πλήγμα η κυνηγετική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Επίσης τόνισε  :
  • Το μεγάλο έργο που παράγει η θηροφυλακή σε σχέση με το έργο που παράγει η πρόθυμη αλλά αβοήθητη από την κρατική μηχανή Δασική υπηρεσία στο θέμα της θηροφύλαξης.
  • Το μεγάλο έργο που γίνεται από τις κυνηγετικές οργανώσεις στη διαχείριση των βιοτόπων
  • Οι κυνηγετικές οργανώσεις βρίσκονται κάτω από τον πλήρη έλεγχο των δασικών υπηρεσιών οι οποίες μπορούν να διενεργήσουν έλεγχο όποτε αυτές κρίνουν απαραίτητο.
  • Επιτέθηκε στον εκπρόσωπο της Ορνιθολογικής ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι υπάρχει ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ στα οικονομικά των κυνηγετικών οργανώσεων και τόνισε ότι τέτοιοι χαρακτηρισμοί είναι αβάσιμοι και τους έκανε γνωστό ότι στο παρελθόν είχαν ασκηθεί διώξεις για παρόμοιους χαρακτηρισμούς.
Επίσης αναρωτήθηκε αν υπάρχει επιτροπή (όπως είχε υποσχεθεί ο κ. Τσιρώνης) που επεξεργάζεται τις προτάσεις των φορέων που συμμετέχουν στον διάλογο και αν υπάρχει ποιοι συμμετέχουν σε αυτήν. (Απάντηση βέβαια δεν πήρε.)
Μετά μίλησε ο Πρόεδρος της Γ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κ. Μαρκόπουλος  ο οποίος χαρκτήρισε  για ακόμη μια φορά τον διάλογο προσχηματικό και έκανε λόγο για εμπορευματοποίηση της θήρας στην Ελλάδα μέσω των Ελεγχόμενων Κυνηγετικών Περιοχών που άρχισαν να εμφανίζονται. Δείτε στο video που ακολουθεί τι δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος στην κάμερα του ihunt.gr
Μετά μίλησε ο πρόεδρος της Δ’ ΚΟΣΕ κ. Σταθόπουλος, ο οποίος προσπάθησε να αντικρούσει το επιχείρημα των αντικυνηγών ότι δεν μπορεί η θηροφυλακή των κυνηγών να ελέγχει τους κυνηγούς, λέγοντας ότι οι θηροφύλακες δεν διστάσουν να μηνύσουν ακόμη και προέδρους και μέλη των ΔΣ των Κυνηγετικών Συλλόγων και το σημαντικότερο είναι  ότι οι μηνύσεις αυτές φτάνουν στα δικαστήρια και δεν γίνεται συγκάλυψη.
Επίσης μίλησε και ο εκπρόσωπος του σωματείου θηροφυλάκων ζητώντας να γίνουν  ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες.
Αυτό όμως που έκανε τρομερή εντύπωση είναι ότι οι εκπρόσωποι των κυνηγετικών οργανώσεων μίλησαν με επιχειρήματα, χωρίς αοριστολογίες και το κυριότερο φάνηκε ότι αυτές τις δύσκολες ώρες που το κυνήγι βρίσκεται σε κίνδυνο είναι όλοι μια γροθιά και μέσα στην αίθουσα του υπουργείου περιβάλλοντος υπερασπίστηκαν ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες κυνηγούς.
Επόμενη συνάντηση στις 10 ή 11 Μαΐου στον ίδιο χώρο.
Κώστας Λουρής για το iHunt.gr