ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η διοίκηση του κυνηγετικού συλλόγου Άνδρου σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου (2009-2011) προσαρμοσμένοι πλήρως με τα δεδομένα της εποχής μας, θεσπίστηκε και λειτούργησε γραφείο τύπου και κατα επέκταση και ιστοσελίδα αυτού. Το Γραφείο Τύπου έχει ως κύρια αρμοδιότητα την προβολή του έργου του συλλόγου και την ενημέρωση του κοινού για τις δραστηριότητες μας, καθώς επίσης και θέματα που έχουν άμεση σχέση με το κυνήγι,μέσω του τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Μετωπική σύγκρουση Υπουργείου και κυνηγών !!!!!


Συνέντευξη στο Press724.gr του προέδρου της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας, Ν. Παπαδόδημα και της προέδρου της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσας Μπομπολάκη, για τον Εθνικό Διάλογο για το κυνήγι.
Ρεπορτάζ: Κώστας Κόπτσιου
ΑΚΗΡΥΧΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΩΝ
Στις 10 Μαρτίου ξεκίνησε ο εθνικός διάλογος για το κυνήγι με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Αναπληρωτή Υπουργού, Γιάννη Τσιρώνη, ενώ στις 30 του μηνός πραγματοποιήθηκε και η δεύτερη συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων.

Η μέχρι στιγμής κατάσταση δείχνει πως οδεύουμε προς μετωπική σύγκρουση Υπουργείου και κυνηγών, την ώρα που φιλοζωικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις δηλώνουν ικανοποιημένες από την τροπή των πραγμάτων.
Όπως υποστηρίζει η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος από την πρώτη στιγμή ο Αν. Υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης, έθεσε στην ατζέντα του διαλόγου τη μείωση των κυνηγετικών περιόδων, την αύξηση των απαγορευμένων στο κυνήγι περιοχών, την κατάργηση της θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων, την κατάργηση του ρόλου και του έργου των Οργανώσεων, ακόμη όμως και την πλήρη απαγόρευση του κυνηγιού.
«Όταν κάνεις διάλογο για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως το κυνήγι που διέπεται από πολλούς νόμους, Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν λες ότι θα φτιάξεις έναν καινούριο νόμο, σημαίνει ότι το παρόν πλαίσιο κάπου πάσχει. Όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στο διάλογο και όχι μόνο εμείς, ζητήσαμε προσδιορισμό του τι θέλει να αλλάξει ο Υπουργός και για ποιο λόγο. Ακόμη όμως και στην συνάντηση της περασμένης Τετάρτης, ο Υπουργός δεν ικανοποίησε αυτό το αίτημα», δήλωσε στο Press724.gr ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Νίκος Παπαδόδημας.
Αναφερόμενος μάλιστα στην πολυπλοκότητα του ζητήματος, τόνισε πως είναι αστεία η χρονική διάρκεια του διαλόγου.
«Πρόκειται για έναν προσχηματικό διάλογο, για ένα τόσο πολύπλοκο θέμα, που διεξάγεται μέσα σε μόλις 45 ημέρες, χωρίς να κρατούνται καν πρακτικά και να μαγνητοφωνούνται οι εισηγήσεις, ενώ οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει και να μιλήσει», είπε συγκεκριμένα.
Όπως καταγγέλλει μάλιστα ο κ. Παπαδόδημας, το ελληνικό κράτος ανέθεσε σε εταιρεία ύστερα από διαγωνισμό, τη διενέργεια μελέτης για την κωδικοποίηση των σχετικών με το κυνήγι νόμων, για την οποία χρειάστηκαν 2 ολόκληρα χρόνια, χωρίς μάλιστα να αναφέρεται καμία ουσιαστική ανάγκη αλλαγών στο υφιστάμενο πλαίσιο.
«Πώς είναι δυνατόν το κράτος να ξοδεύει χρήματα για μία μελέτη, την οποία δε λαμβάνει καν υπόψιν του;», διερωτάται ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας και προσθέτει πως πρόκειται για ένα «αβάσιμο και άνευ λόγου εγχείρημα του Υπουργού. Αν ήθελε να βελτιώσει το παρόν πλαίσιο θα μπορούσε να το κάνει χωρίς να αλλάξει το νόμο. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις. Ο διάλογος είναι μία αερολογία. Έχουμε να κάνουμε με επιβολή προειλημμένων αποφάσεων, λόγω ιδεοληψίας».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδοδήμα η πραγματοποίηση αυτού διαλόγου «αποσκοπεί από τον Υπουργό, που μην ξεχνάμε ότι προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους, στο να αλλάξει και να καταργήσει ακόμα τις κυνηγετικές οργανώσεις. Η αναφορά και μόνο σε πλήρη κατάργηση του κυνηγιού δείχνει τις προθέσεις του».
Το καθεστώς μάλιστα που ισχύει για τις κυνηγετικές οργανώσεις, όπως υποστηρίζει ο κ. Παπαδοδήμας, είναι ιδιαίτερα αυστηρό, καθώς ελέγχονται «μέχρι το τελευταίο ευρώ που ξοδεύουν, όχι μόνο για τα ποσά που ξοδεύουν, αλλά και για τη σκοπιμότητα που υπάρχει για κάθε έξοδο».
«Το κόστος για τη θηροφυλακή ετησίως που αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι κυνηγοί φτάνει τα 7 εκατ. ευρώ και οι συνολικές δαπάνες των οργανώσεων φτάνουν τα 15 εκατ. ευρώ. Και όλα ελέγχονται μέχρι τελευταίου ευρώ.»
Έρευνα της MRB, την οποία επικαλείται ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας δείχνει πως οι δαπάνες στην πραγματική οικονομία γύρω από το κυνήγι φτάνουν το 1 δις. Μάλιστα στα χρόνια προ της κρίσης το ποσό αυτό ξεπερνούσε ακόμη και τα 2 δις.
«Η κατάργηση του κυνηγιού που επιδιώκει ο Υπουργός, θα καταστρέψει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα βλάψει και την τοπική οικονομία πολλών περιοχών που στηρίζονται στους κυνηγούς. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί φορείς, εστιάτορες, τουριστικές ενώσεις έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί μπροστά σ’ αυτή την προοπτική».
Απαντώντας στην πρόταση φιλοζωικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων πως η θηροφυλακή δεν γίνεται να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ίδιων των κυνηγών και ότι οι κυνηγοί ευνοούν την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος ο κ. Παπαδοδήμας δήλωσε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για «γνωστά ψέματα και ανυπαρξία επιχειρημάτων που διαρρέονται από αντικυνηγικές περιβαλλοντικές οργανώσεις».
«Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 έλεγχοι από τους θηροφύλακες, που βρίσκονται στα αρχεία των δασαρχείων με κάθε λεπτομέρεια. Ετησίως κατατίθενται 2.500 μηνύσεις για παραβάσεις της κυνηγετικής νομοθεσίας, ενώ έχουμε ζητήσει από μόνοι μας από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να μην παραγράφονται οι περί θήρας παραβάσεις λόγω παρέλευσης χρόνου.»
Ως προς την αποτελεσματικότητα των ελέγχων ο πρόεδρος δήλωσε πως «όταν έχεις να ελέγξεις 180.000 με 200.000 άτομα ετησίως, είναι αδύνατο να εντοπίσεις κάθε περίπτωση παραβατικότητας. Παραβατικότητα όμως υπάρχει παντού. Ακόμα κι έτσι πρέπει να ενισχυθούν αυτές οι δομές και όχι να διαλυθούν» και πρόσθεσε πως υπάρχουν έγγραφα από δασικές υπηρεσίες που παροτρύνουν δασοφύλακες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των θηροφυλάκων στον τρόπο εργασίας τους.
«Εάν η θηροφυλακή περάσει σε δημόσιο έλεγχο, λόγω μίας ιδεοληψίας, δε θα υπάρχουν καν οι πόροι για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι».
Αναφερόμενος στο έργο που προσφέρουν οι κυνηγετικοί οργανισμοί μάλιστα, τόνισε πως αυτό είναι τεράστιο προς τη φύση, με βελτίωση των βιοτόπων, όπου τα ζώα μπορούν να βρίσκουν τροφή, νερό και φύλαξη.
«Κάθε χρόνο δίνουμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την τσέπη μας για τη βελτίωση βιοτόπων, νοικιάζοντας εκτάσεις που καλλιεργούμε και ό,τι παράγεται δε συλλέγεται, αλλά μένει ως τροφή για ζώα και πουλιά. Η προστασία του περιβάλλοντος και των διαφόρων ειδών ζώων και πουλιών είναι άμεσα συνδεδεμένη με το συμφέρον του κυνηγού, που έχει το δικαίωμα να κυνηγήσει μόνο 30 είδη απ’ όσα υπάρχουν».
Στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν όπως οφείλουν ακόμη οι κυνηγετικές οργανώσει είναι και η διενέργεια περιβαλλοντικών μελετών. Έτσι χρηματοδοτούνται μελέτες χάρη στις οποίες παρακολουθούνται πληθυσμοί πουλιών, οι μετακινήσεις τους και συγκεντρώνονται γενικότερα σημαντικές πληροφορίες για την προστασία του περιβάλλοντος.
Τέλος ο κ. Παπαδοδήμας αναφέρθηκε και στην σημασία του κυνηγιού ως προς ενίσχυση του κοινωνικού ιστού και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, καθώς φέρνει σε επαφή εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.
Εντελώς σε αντίθετη κατεύθυνση βρίσκεται η τοποθέτηση της πρόεδρου της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσας Μπομπολάκη.
«Η πρωτοβουλία βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση ώστε όλοι οι φορείς να εκφέρουν τις απόψεις τους».
Μάλιστα αναφέρει πως αποτελεί ένα βήμα εμπρός καθώς είναι η πρώτη φορά που καλούνται να παρουσιάσουν τις θέσεις τους σε επίσημη διάλογο για το κυνήγι.
Έτσι ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα περιβαλλοντικών οργανώσεων καθώς «οι κυνηγοί μέχρι σήμερα είχαν τη μερίδα του λέοντος και αποκλειστικό λόγο. Πλέον ακούγονται όλοι ισότιμα. Ο διάλογος πάντα ωφελεί».
Ως προς την ουσία της συζήτησης, η κα. Μπομπολάκη αναφέρει πως υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών και πως ιδεολογικά υποστηρίζει την πλήρη κατάργηση του κυνηγιού, που όπως δηλώνει αποτελεί ένα χόμπι για το οποίο σκοτώνονται πλάσματα.
«Ρεαλιστικά ωστόσο δεν μπορεί να επιτευχθεί άμεσα η κατάργηση του κυνηγιού. Χρειάζεται δρόμος ακόμα».
Συνοψίζοντας τις κυριότερες προτάσεις της Π.Φ.Π.Ο., η ίδια ανέφερε το αίτημα η θηροφυλακή να γίνει δημόσια περνώντας υπό κρατικό έλεγχο, τη μείωση της κυνηγετικής περιόδου που σήμερα εκτίνεται από Αύγουστο μέχρι Φεβρουάριο, να τεθούν εκτός θύρας όλες οι NATURA περιοχές και να υπάρξει περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Αξίζει να αναφερθεί πως η κα. Μπομπολάκη τόνισε πως με τους κυνηγούς δεν υπάρχει αντιπαλότητα, αλλά απλά ιδεολογική διαφορά.
Ρεπορτάζ: Κώστας Κόπτσιου