ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η διοίκηση του κυνηγετικού συλλόγου Άνδρου σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου (2009-2011) προσαρμοσμένοι πλήρως με τα δεδομένα της εποχής μας, θεσπίστηκε και λειτούργησε γραφείο τύπου και κατα επέκταση και ιστοσελίδα αυτού. Το Γραφείο Τύπου έχει ως κύρια αρμοδιότητα την προβολή του έργου του συλλόγου και την ενημέρωση του κοινού για τις δραστηριότητες μας, καθώς επίσης και θέματα που έχουν άμεση σχέση με το κυνήγι,μέσω του τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Από την παρωδία του Εθνικού Διαλόγου έως την έκδοση της ρυθμιστικής!!!!



Όταν άκουσα για πρώτη φορά ότι στις σκέψεις του κ. Τσιρώνη ήταν η πραγματοποίηση ενός Εθνικού Διαλόγου για τη Θήρα, να σας πω την αλήθεια χάρηκα γιατί σκέφτηκα ότι καιρός είναι να βγούμε μπροστά και να ζητήσουμε σαν κυνηγοί όλα αυτά που χαίρονται οι Ευρωπαίοι κυνηγοί. Κυνήγι με ομοιώματα, κυνήγι ζαρκαδιού, καλύτερη εκπαίδευση των κυνηγών και ένα σωρό άλλα.
 
Η παρωδία του Εθνικού Διαλόγου για τη Θήρα
 
Ξεκίνησε λοιπόν μια ωραία πρωία ο περίφημος διάλογος και εκεί δέχθηκα το πρώτο σοκ. Ο κ. Τσιρώνης έκανε ένα “πέρασμα” είπε ότι αρχίζει ο εθνικός Διάλογος, πέταξε το μπαλάκι στον κ. Ντινόκα και αποχώρησε. Όλοι στην αίθουσα προσπαθούσαν να καταλάβουν τι έγινε… Ακόμη προσπαθούν.. Ήταν λέει συνάντηση γνωριμίας. Η γνωριμία δεν πήγε και πολύ καλά αφού το σύνολο σχεδόν των παρευρισκομένων εκτός από τους Οικολόγους Πράσινους, χαρακτήρισαν την όλη διαδικασία πρόχειρη και προσχηματική. Δεν υπήρχε ατζέντα και ο καθένας έλεγε ότι ήθελε. Κάτι σαν σκόρπια διαδήλωση δηλαδή. Ο κ. Ντινόκας θαλασσοπνιγόταν στις ερωτήσεις και συνεχώς ένιπτε τας χείρας του. Αλήθεια για πιο λόγο υπήρχε στην αίθουσα; 
 
Στην επόμενη συνάντηση δόθηκε στους φορείς που συμμετείχαν μια ατζέντα συζήτησης που συμπεριλάμβανε τέσσερις βασικούς άξονες και σε κάθε συνάντηση θα μίλαγαν για έναν από τους άξονες.  Ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο. Ο καθένας που έπαιρνε το λόγο έλεγε ότι ήθελε, όποτε το ήθελε. Η κουβέντα ήταν για τη θηροφυλακή, και ο ομιλών έλεγε για τα όπλα. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Και ο κ. Ντινόκας σαν καλός κυματοθραύστης δεχόταν τα πυρά και παρακολουθούσε ανήμπορος να αντιδράσει.
 
Οι πρώτες αποχωρήσεις άρχισαν και η παρωδία του Εθνικού Διαλόγου κορυφωνόταν σαν γνήσιο λαϊκό μελό-δράμα.  Στις επόμενες συναντήσεις το μόνο ενδιαφέρον ήταν να ακούσει κανείς τα “μαργαριτάρια” που ξεστόμιζαν οι διάφοροι υποτιθέμενοι φορείς. Σε επόμενο άρθρο θα αναφερθούμε αναλυτικά σε αυτά.
 
Η Επιτροπή για τον Εθνικό Διάλογο
 
Τέλειωσε ο διάλογος και κ. Τσιρώνης πανευτυχής έλεγε ότι είναι χαρούμενος γιατί πρώτη φορά το κυνήγι έγινε θέμα διαλόγου. Πέρασε ο καιρός και περίπου δυο μήνες αργότερα συστήνεται μια επιτροπή για να αξιολογήσει τις προτάσεις του Εθνικού Διαλόγου. Τα νήματα κινεί σε αυτή τη διαδικασία το πρωτοπαλίκαρο του αναπληρωτή υπουργού ο κ. Ρήγας Τσιακίρης, σύμβουλός του ,αποσπασμένος από το Δασαρχείο Ιωαννίνων και από τα ιδρυτικά στελέχη της Ορνιθολογικής. Στην επιτροπή αυτή δεν υπάρχει ούτε ένας εκπρόσωπος των Κυνηγετικών Οργανώσεων. Αλλά υπάρχει ο κ. Τσιακίρης που από τις πρώτες ημέρες που συστάθηκε η επιτροπή έδειξε ένας υπερβάλλων ζήλο για τις μελέτες που κάνουν τα πανεπιστήμια και πάνω σε αυτές στηρίζεται η ετήσια ρυθμιστική. Αμφισβήτησε δηλαδή το έργο των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και των Κυνηγετικών Οργανώσεων. Μήπως εννοούσε ότι οι επιστήμονες της Ορνιθολογικής είναι πιο αξιόπιστοι;
 
Κατά τη σύντομη δουλειά της επιτροπής που κράτησε μόλις τρεις ημέρες προσπάθησε, ο κ. Τσιακίρης, να περάσει κάποιες προτάσεις για το πόρισμα του διαλόγου. 
 
Η πρώτη πρόταση ήταν ξεκάθεση. Διάλυση με κάθε τρόπο των κυνηγετικών οργανώσεων. 
 
Η δεύτερη πρόταση ήταν η διάλυση της θηροφυλακής.
 
Η τρίτη πρόταση ήταν οι μελέτες. Οι μελέτες δεν πρέπει να γίνονται από τους επιστημονικούς συνεργάτες των ΚΟ και του ΠΑνεπιστημίου αλλά από την αγαπημένη του ΜΚΟ. Συγγνώμη έκανα λάθος αυτό το τελευταίο για την ΜΚΟ  δεν το είπε.
 
Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε δεκτό από την επιτροπή, έπρεπε όμως με κάθε τρόπο να βοηθηθεί ο καημένος ο υπουργός ο οποίος έχει υποσχεθεί στους δικούς του Οικολόγους Πράσινους καίρια χτυπήματα στο κυνήγι. 
 
Το πόρισμα της επιτροπής είναι ναι μεν αλλά. Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά το δελτίο τύπου που έβγαλε το γραφείο τύπου του υπουργείου θα πιστέψει ότι το κυνήγι μπαίνει σε νέες βάσεις. Όμως, το πόρισμα της επιτροπής ρίχνει στις καλένδες όλα αυτά που προσπάθησε να περάσει. 
 
Στη συνέντευξη τύπου, ο κ. Τσιρώνης, έκανε λόγο για ακόμη μια φορά για τα μεγαλεπήβολα σχέδια του για αστυνομία φύσης, για ενιαία μεγάλη θηροφυλακή, για σφράγισμα όπλων και όλα αυτά που λέει από την ημέρα που ήρθε στο υπουργείο. Μάλιστα κατ’ ιδίαν είχε πει ότι θα αγοράσει drones για να ελέγξει την λαθροθηρία, ότι θα φορολογήσει τα μονοπάτια στα βουνά και θα φορολογήσει τους μανιταροσυλλέκτες. 
 
Αυτή είναι ή αγαπημένη του τακτική. Λόγια, λόγια, λόγια. Αυτό όμως που δεν έχει δει κανείς, ακόμη και αυτοί που είναι κοντά του, είναι πράξεις.
 
Λίγο πριν την έκδοση τως ρυθμιστικής
 
Η φετινή ρυθμιστική είναι το τελευταίο του χαρτί για να γίνει αγαπητός στους δικούς του, έχει όμως, από την άλλη, δεχθεί μεγάλη πίεση από υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που του σφύριξαν κλέφτικα να προσέχει. Τι θα κάνει λοιπόν με τη ρυθμιστική;
 
Θα προσπαθήσει να κάνει απαγορεύσεις που θα είναι όσο το δυνατόν ανώδυνες για τους κυνηγούς και θα χρυσώσει το χάπι για τους δικούς του. Απαγόρευση μερικών ή όλων των τεσσάρων εναπομεινάντων υδρόβιων των οποίων επιτρέπεται η θήρα τον Φεβρουάριο και προσπάθεια για τοπικές ή άλλες απαγορεύσεις (εξαρτάται τι πίεση θα δεχθεί) στην ορεινή πέρδικα. Μια πέρδικα που η ορνιθολογική κάνει μεγάλη προσπάθεια να πείσει ότι κινδυνεύει. Πιθανών να μειωθούν και κάποια όρια κάρπωσης. Από την άλλη ξέρει ότι πολλοί κυνηγοί θα ικανοποιηθούν με μια αύξηση του ορίου κάρπωσης του αγριόχοιρου.
 
Όλοι να είναι χαρούμενοι και κυρίως να μην βγει από την γραμμή που του έδωσε η κυβέρνηση γιατί επιθυμεί διακαώς στον επόμενο ανασχηματισμό να μην μείνει εκτός νυμφώνος γιατί σίγουρα θα είναι εκτός υπουργείου περιβάλλοντος.
 
Κώστας Λουρής για το iHunt.gr