ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η διοίκηση του κυνηγετικού συλλόγου Άνδρου σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου (2009-2011) προσαρμοσμένοι πλήρως με τα δεδομένα της εποχής μας, θεσπίστηκε και λειτούργησε γραφείο τύπου και κατα επέκταση και ιστοσελίδα αυτού. Το Γραφείο Τύπου έχει ως κύρια αρμοδιότητα την προβολή του έργου του συλλόγου και την ενημέρωση του κοινού για τις δραστηριότητες μας, καθώς επίσης και θέματα που έχουν άμεση σχέση με το κυνήγι,μέσω του τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση για τον Εθνικό Διάλογο!!!!


Η τρίτη συνάντηση στα πλαίσια του Εθνικού Διαλόγου για τη Θήρα πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη  11 Μαΐου  2016και  ώρα 10:00. στο Αμφιθέατρο του Υ.Π.ΕΝ. χωρίς την συμμετοχή των Κυνηγών.
 
Τα θέματα που συζητήθηκαν  ήταν στα πλαίσια του άξονα IV – -«Διαχειριστικό πλαίσιο άσκησης θήρας» όπως είχε καθοριστεί από τον αναπληρωτή υπουργό κ. Τσιρώνη.
 
ΑΞΟΝΑΣ IV - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΣΚΗΣΗΣ ΘΗΡΑΣ
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
1.- Ποια είναι τα βασικά στοιχεία με τα οποία θα πρέπει να καθορίζονται:
 
α). Οι πληθυσμοί των  θηρεύσιμων ειδών,  με ποια κριτήρια  ένα είδος  μπορεί να θεωρείται θηρεύσιμο  ή  όχι,   έλεγχος  «επιβλαβών»,
 
β).Τα όρια κάρπωσης , οι μέρες εξόδου και τα κριτήρια ,
 
γ).Οι περιοχές άσκησης θήρας  και  εκγύμνασης σκύλων,  τα κριτήρια καθορισμού των  ΚΑΖ   και των περιοδικών  απαγορεύσεων θήρας.
       
δ).Τα κριτήρια της  κυνηγετικής περιόδου, στο πλαίσιο ενός  διαχειριστικού  σχεδίου άσκησης θήρας
 
2.- Κάθε πότε κρίνετε  χρήσιμο να εκπονούνται διαχειριστικά σχέδια για την άγρια πανίδα, από ποιους φορείς και από ποιες αρχές θα θεωρούνται και θα εγκρίνονται;
 
3. Ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, προτάσεις για αναβάθμιση του ρόλου τους  ή της  κατάργησής τους,  απελευθερώσεις  θηραμάτων, ενδυνάμωση και επανεισαγωγή ειδών.
 
4. Μελέτες για την άσκηση της θήρας και την πληθυσμιακή εξέλιξη των ειδών.
 
α)  Προδιαγραφές  ειδικών μελετών 
 
β)  Ανάθεση, τρόπος ανάθεσης των
 
γ)  Επίβλεψη 
 
δ) Θεώρηση και έγκριση των . 
 
Ξεκινώντας ο συντονιστής κ. Ντινόκας έκανε γνωστό ότι δόθηκε 10ήμερη προθεσμία για επιπλέον κατάθεση προτάσεων, προβληματισμών ή απόψεων όσων φορέων ή πολιτών επιθυμούν, στην κατεύθυνση της συμπλήρωσης, διόρθωσης ή και αντίκρουσης των ήδη κατατεθειμένων απόψεων καθώς και θεμάτων που θεωρούν ότι είναι σημαντικά και δεν έχουν μέχρι τώρα συμπεριληφθεί στον διάλογο.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία αυτή συνεχίζει να είναι ανοιχτή σε «όλους τους ενδιαφερόμενους χωρίς αποκλεισμούς και προαπαιτούμενα» όπως χαρακτηριστικά είχε διατυπωθεί από στην πρώτη πρόσκληση στις 10-03-2016.
Η διαδικασία θα κλείσει την Κυριακή 22 Μαΐου 2016, στις 12:00 μ.μ.
 
Στην άδεια αίθουσα του αμφιθεάτρου του Υπουργείου Περιβάλλοντος το λόγο πήραν και κατέθεσαν τις προτάσεις τους, οι Οικολόγοι Πράσινοι, συνδικαλιστές εργαζομένων στη Δασική Υπηρεσία και οι περιβαλλοντικές  οργανώσεις (Ορνιθολογική, WWF Ελλάς και Εταιρεία Προστασίας της φύσης).
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι κοινή ήταν η στάση των ΜΚΟ που χαρακτηριστικά ζήτησαν:
  • Την απαγόρευση της θήρας της ορεινής πέρδικας αλλά και συζήτηση για άλλα θηράματα που πρέπει να βγουν από τον πίνακα θηραμάτων
  • Την λήξη της κυνηγετικής Περιόδου στις 31 Ιανουαρίου
  • Την μείωση των ορίων Κάρπωσης
  • Την πενταετή εφαρμογή ρυθμιστικής διάταξης θήρας
  • Την αλλαγή των ζωνών εκπαίδευσης καθώς και των χρονικών ορίων που θα επιτρέπεται
  • Την απαγόρευση των απελευθερώσεων
Εκεί όμως όπου πραγματικά δεν ήξερε κάνεις αν πρέπει να γελάσει ή αν πρέπει να κλάψει ήταν όταν η κ. Καρδακάρη εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων πήρε το λόγο. Η κα. Καρδακάρη μίλησε με αοριστολογίες εναντίον του κυνηγιού χωρίς να βασιστεί σε κάποιες μελέτες. Επίσης αρκετές φορές τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Χαρακτηριστικά είπε :
 
Το κυνήγι είναι όχληση και έτσι πρέπει να το βλέπουμε. Οι κυνηγοί ενοχλούν εκτός από την άγρια πανίδα και τους περιπατητές και τους ορειβάτες και γενικά όσους θέλουν να πάνε στη φύση.
  • Οι κυνηγοί δεν επιτρέπεται να εκπαιδεύουν τους σκύλους στη φύση. Μπορούν να τους πάνε στο …. γυμναστήριο.
  • Η έναρξη του κυνηγιού πρέπει να μετατεθεί μετά τις 11 Σεπτεμβρίου γιατί μέχρι τότε είναι κλειστά τα σχολεία και δεν είναι δυνατόν οι κυνηγοί να κυνηγούν… ορτύκια.
  • Πρέπει να απαγορευτεί το κυνήγι της ορεινής πέρδικας γιατί κινδυνεύει. Αφού χλεύασε τις μελέτες των Κυνηγετικών Οργανώσεων υποστήριξε τις θέσεις της με κουβέντες που άκουσε από κυνηγούς στα Καλάβρυτα που είπαν ότι έχουν μειωθεί οι πέρδικες.
  • Πρέπει να απαγορευτεί το κυνήγι στις ΖΕΠ, στα Πάρκα και στους υγροβιότοπους.
Σύντομα θα δημοσιεύσουμε όλο το ηχητικό της ομιλίας της Κα Καρδακάρη.
 
Στον διάλογο αυτό ακούστηκαν τα πάντα. Από τις πιο ακραίες αντικυνηγετικές θέσεις που δεν έχουν καμία βάση στην λογική και στην πραγματικότητα και στηρίζονται  σε ιδεολογικές εμμονές μέχρι και συγκροτημένες απόψεις για επιμέρους θέματα. 
 
Αλλά σε καμία περίπτωση δεν ακούσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για το πως θα υλοποιηθούν όλα αυτά.
 
Καλό είναι να λέμε ότι η θηροφύλαξη πρέπει να ασκείται από δημόσιους φορείς αλλά κανείς δεν έδειξε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό και γιατί δεν γίνεται σήμερα από τη δημόσια θηροφυλακή των Δασαρχείων. 
 
Καλό είναι να λέμε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος εξετάσεων  και η εκπαίδευση των κυνηγών αλλά κανείς δεν ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει.
 
Ήταν ένα διάλογος που απλά έδωσε την ευκαιρία στον καθένα να πει το μακρύ του και το κοντό του χωρίς όλα αυτά να βασίζονται σε στοιχεία και χωρίς τις περισσότερες να φορές να έχουν γνώση του θέματος.
 
Επίσης ακόμη δεν μάθαμε ποιος ή ποιοι θα αξιολογήσουν αυτές τις προτάσεις. Άραγε θα υπάρχει κάποια επιτροπή; Και από ποιους θα αποτελείται; Από φανατικούς κυνηγούς; Από αντικυνηγούς; Από πανεπιστημιακούς; 
 
Η κυνηγετική δραστηριότητα βρίσκεται για την ώρα στο μάτι του κυκλώνα. 
 
Μάλλον να το πω καλύτερα όπως λέει και το τραγούδι. “Για τα λεφτά τα κάνεις όλα”…..
 
Λουρής Κωνσταντίνος για το iHunt.gr
 
Υ.Σ Θα ήθελα να ενημερώσω το κοινό του ihunt.gr ότι είναι πάγια θέση μας να μην δίνουμε βήμα σε καταδικασμένους (δυο φορές μάλιστα) για λαθροθηρία και καταδικασμένους για συκοφαντική δυσφήμιση. Εξάλλου πόσο αξιόπιστος μπορεί είναι ένας λαθροθήρας που καταθέτει "προτάσεις" για τη θηροφυλακή και πόσο αξιόπιστος είναι αυτός που έχει καταδικαστεί για συκοφαντική δυσφήμιση να ξεστομίζει με περίσσεια ευκολία καταγγελίες; Φαντάζεστε να βάζαμε τον λύκο να μας μιλήσει για τα πρόβατα;