ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η διοίκηση του κυνηγετικού συλλόγου Άνδρου σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου (2009-2011) προσαρμοσμένοι πλήρως με τα δεδομένα της εποχής μας, θεσπίστηκε και λειτούργησε γραφείο τύπου και κατα επέκταση και ιστοσελίδα αυτού. Το Γραφείο Τύπου έχει ως κύρια αρμοδιότητα την προβολή του έργου του συλλόγου και την ενημέρωση του κοινού για τις δραστηριότητες μας, καθώς επίσης και θέματα που έχουν άμεση σχέση με το κυνήγι,μέσω του τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Τι ειπώθηκε στην πρώτη συνάντηση για τον Εθνικό διάλογο για το κυνήγι...VIDEO



Πραγματοποιήθηκε εχθές 10 Μαρτίου 2016 η πρώτη συνάντηση για τον Εθνικό Διάλογο για τη Θήρα που είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος κ. Τσίρωνης. Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε Αμφιθέατρο του Υπουργείου Περιβάλλοντος κράτησε μέχρις τις τρεις το μεσημέρι και συμφωνήθηκε ότι θα γίνουν ακόμη αρκετές παρόμοιες συναντήσεις.
 
Δείτε στο video που ακολουθεί τι δήλωσε ο Πρόεδρος της Γ' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας μετά το τέλος της συνάντησης
Ο αναπληρωτής υπουργός αφού καλωσόρισε τους αντιπροσώπους των φορέων και των κομμάτων που έδωσαν το παρών,  καθόρισε την ατζέντα του διαλόγου θέτοντας  τέσσερις άξονες συζήτησης :
 
1) Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το κυνήγι
2) Το οικονομικό πλαίσιο
3) Η φύλαξη της φύσης και ο έλεγχος της λαθροθηρίας
4) Τα διαχειριστικά σχέδια βιοποικιλότητας
 
Στον διάλογο κλήθηκαν να συμμετάσχουν  εμπλεκόμενες περιβαλλοντικές διευθύνσεις και γραμματείες του Υπουργείου, Πανεπιστημιακοί φορείς, επιμελητήρια, εκπρόσωποι κυνηγετικών οργανώσεων, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων και ΜΚΟ, σχετικά σωματεία, ομοσπονδίες και πολιτικά κόμματα. Ο διάλογος θα συνεχιστεί με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οι προτάσεις και οι απόψεις των οποίων θα κατατεθούν και θα συμβάλλουν ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.
 
Ο κ. Τσιρώνης, δήλωσε σχετικά: «H Κυβέρνηση ανοίγει έναν έντιμο διάλογο για ένα ζήτημα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, τις οικονομίες δεκάδων ορεινών περιοχών και κυρίως τον φυσικό πλούτο της χώρας μας που παραλάβαμε από τους προγόνους μας και οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας. Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα συζητείται για πρώτη φορά με μία διαδικασία που απορρέει από την κοινωνία. Η κυβέρνηση δεν επέλεξε να προαποφασίσει και να επιβάλει πολιτικές, αλλά επέλεξε να δώσει βήμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους χωρίς αποκλεισμούς και προαπαιτούμενα».
 
Αρκετοί φορείς πήραν απουσία από την πρώτη συνάντηση  αλλά και αυτοί που έδωσαν το παρών δήλωσαν ότι ήταν πολύ μικρό το χρονικό διάστημα από την λήψη της πρόσκλησης μέχρι τη συνάντηση ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα. 
 
 
Ο Πρόεδρος της ΚΣΕ κ. Παπαδόδημας μαζί με μέλη του ΔΣ της ΚΣΕ αλλά και με όλους τους Προέδρους των Κυνηγετικών Οργανώσεων έδωσαν το παρών στην πρώτη αυτή συνάντηση. 
Ο κ. Παπαδόδημας ήταν εξαιρετικός στις τοποθετήσεις του οι οποίες ήταν τεκμηριωμένες και δεν άφησαν κανένα απολύτως περιθώριο αμφισβήτησης. 
 
 
Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση εκπροσώπου του τμήματος οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για :
 
Στρατηγικός σχεδιασμός για το κυνήγι ο οποίος θα υπάγεται στην στρατηγική της χώρας για την βιοποικιλότητα.
 
Εκσυγχρονισμός δασικής νομοθεσίας και όποιων άλλων διατάξεων αφορούν την κυνηγετική δραστηριότητα που και ευρύτερη στους ελέγχους μηχανισμούς και φύλαξης. Η υφιστάμενη νομοθεσία που διέπει το κυνήγι βασίζεται στον χουντικό νόμο του 1969, μια νομοθεσία που έχει παραχωρήσει την θηρευτική πολιτική στους ίδιους τους κυνηγούς και έχει μεταβιβάσει στις Κυνηγετικές Οργανώσεις τις πολιτειακές λειτουργίες.
 
Να ληφθούν μέτρα για την πάταξη της λαθροθηρίας και να δημιουργηθεί νέο σώμα θηροφύλαξης που να ανήκει στο δημόσιο.
 
Η Πολιτική για το κυνήγι, καθώς και η φύλαξη πρέπει να είναι αποκλειστικά κρατικές αρμοδιότητες. Επίσης τα έσοδα από τις άδειες θήρας πρέπει να μπαίνουν ακέραια στα δημόσια ταμεία. Τα έσοδα θα πρέπει να μπαίνουν σε ειδικό λογαριασμό του πράσινου ταμείου  και έτσι  τα χρήματα αυτά θα επιστρέφουν στο περιβάλλον.
 
Οι κυνηγετικοί σύλλογοι πρέπει να εναρμονιστούν με τις διατάξεις του αστικού κώδικα περί σωματείων. Δηλαδή πρέπει να γίνουν αυτοχρηματοδοτούμενοι και τα έσοδα των συλλόγων δεν θα πρέπει να σχετίζονται με την έκδοση Άδειας θήρας ούτε πρέπει να ρυθμίζεται από το κράτος.
 
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων που παρευρέθησαν ο κ. Κατσίκης από τους ΑΝΕΛ, ο κ. Κορασίδης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά και ο κ. Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή, πήραν σαφή θέση υπέρ των κυνηγιού και των κυνηγετικών οργανώσεων αλλά είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε ένα διάλογο που βελτιώνει την υπάρχουσα κατάσταση.
 
Ο μόνος που μίλησε για κατάργηση του κυνηγιού ήταν ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων.
 
Από τις οικολογικές οργανώσεις στην αίθουσα ήταν εκπρόσωποι της Ορνιθολογικής και της  ΑΝΙΜΑ καθώς και ο δικηγόρος κ. Αγγελέτος.
 
Οι εκπρόσωποι από τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα τόνισαν ότι το κυνήγι είναι ΕΠΙΣΤΗΜΗ και ως επιστήμη πρέπει να συζητηθεί. “ Δεν είναι δυνατόν “ τόνισε ο καθηγητής τους Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου κ. Βλάχος “να γίνεται ένας διάλογος για το κυνήγι με τον καθένα που έχει ξεπερασμένες οικολογικές απόψεις. Ο διάλογος αυτός πρέπει να στηρίζεται αυστηρά σε επιστημονικές μελέτες”.
 
Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του εκπρόσωπου του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος κ. Μπόκαρη και του κ. Παπαδιά,  Προέδρου των σωματείου Δασοφυλάκων που εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το αν μπορεί να δημιουργηθεί ένας δημόσιος φορέας θηροφύλαξης αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αυτοκίνητα  και αυτά που υπάρχουν είναι άδεια τα ρεζερβουάρ τους από καύσιμα. 
Επίσης ο κ. Μπόκαρης τόνισε ότι με την υφιστάμενη κατάσταση τα χρήματα που προέρχονται από την έκδοση αδειών είναι περίπου 10.000.000 ΕΥΡΩ ετησίως τα οποία πάνε στις κυνηγετικές οργανώσεις από τα οποία τα 8.000.000 πηγαίνουν στην μισθοδοσία των ιδιωτικών φυλάκων θήρας και υπόλοιπα δυο για κινηθεί όλος ο μηχανισμός της θηροφυλακής και το φιλοθηραματικό έργο. Αν αυτά τα χρήματα πάνε στο δημόσιο ΔΕΝ υπάρχει κανένας τρόπος να ξαναγυρίσουν στη φύση. 
 
Ως συντονιστής αυτών των συναντήσεων ορίστηκε ο δασολόγος κ. Ντινόκας ο οποίος και θα ειδοποιήσει με email τους ενδιαφερόμενους για την επόμενη συνάντηση.
 
Κώστας Λουρής