ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η διοίκηση του κυνηγετικού συλλόγου Άνδρου σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου (2009-2011) προσαρμοσμένοι πλήρως με τα δεδομένα της εποχής μας, θεσπίστηκε και λειτούργησε γραφείο τύπου και κατα επέκταση και ιστοσελίδα αυτού. Το Γραφείο Τύπου έχει ως κύρια αρμοδιότητα την προβολή του έργου του συλλόγου και την ενημέρωση του κοινού για τις δραστηριότητες μας, καθώς επίσης και θέματα που έχουν άμεση σχέση με το κυνήγι,μέσω του τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Η ΛΕΙΣΜΑΝΕΙΩΣΗ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ!!!ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ-ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ.(VIDEO)



     Ένα μεγάλο πρόβλημα που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ζήσει κατά καιρούς είναι
το καλααζάρ ή σωστότερα η Λεϊσμανίαση του σκύλου η οποία οφείλεται σε ένα μικροοργανισμό (πρωτόζωο-παράσιτο) την Λεϊσμάνια (leishmania) που πολλαπλασιάζεται (προσβάλλει) εκείνα τα κύτταρα του οργανισμού που σχετίζονται με την άμυνά του και λέγονται μακροφάγα κύτταρα.
Η Λεϊσμανίαση αποτελεί μια πολύ σοβαρή και συχνή ασθένεια του σκύλου και ενίοτε και του ανθρώπου. Μεταδίδεται με τσιμπήματα διαφόρων ειδών σκνίπας, Η σκνίπα δε μεταφέρει μηχανικά τη Λεϊσμάνια, αλλά βιολογικά, δηλαδή η Λεϊσμάνια πολλαπλασιάζεται μέσα στη σκνίπα, έτσι όλες οι σκνίπες δε μεταδίδουν τη νόσο παρά μόνο ορισμένα είδη από αυτές, ανάλογα με την περιοχή.
Όταν ο σκύλος  τσιμπηθεί από μια μολυσμένη σκνίπα, τα πρωτόζωα εισέρχονται στο αίμα του, όπου μπορεί να παραμείνουν για μήνες. Καθώς οι φυσικοί μηχανισμοί ανοσολογικής άμυνας του ζώου μας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το παράσιτο, αυτό μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε πολλά ζωτικά όργανα. Η περίοδος επώασης ποικίλλει από 6 μήνες έως 2 χρόνια. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, το ζώο μας μπορεί να αρχίσει να εμφανίζει τα κλινικά συμπτώματα της νόσου.
Πρέπει να τονιστεί ότι η Λεϊσμανίαση δε μεταδίδεται από σκύλο σε σκύλο ή από σκύλο στον άνθρωπο, με άλλο τρόπο παρά μόνο δια μέσου της κατάλληλης σκνίπας με τσίμπημα. Δηλαδή, το χάιδεμα και η έμμεση επαφή (κόπρανα, ούρα, σίελος, τρίχες κλπ) δεν παίζουν κανένα ρόλο στη μετάδοση.
Η νόσος στον σκύλο είναι πολύ συχνή, αντίθετα στον Άνθρωπο εντοπίζεται σπάνια και σποραδικά. Φαίνεται ότι για τις σκνίπες ο σκύλος είναι ευκολότερος στόχος σε αντίθεση με τον άνθρωπο. Στον άνθρωπο η νόσος προσβάλλει κυρίως τα παιδιά και από τους ενήλικες, άτομα που πάσχουν και από άλλα νοσήματα και ως εκ τούτου έχουν μειωμένη άμυνα του οργανισμούς τους.

Συμπτώματα

  • Το σκυλί κουράζεται γρήγορα στο κυνήγι
  • Ανορεξία
  • Απώλεια βάρους
  • Χρόνια δερματολογικά προβλήματα
  • Χωλότητα
  • Πυρετός
  • Πεπτικές διαταραχές (διάρροιες, εμετός κλπ)
  • Αναιμία
  • Ρινορραγία
  • Πολυουρία – Πολυδιψία κλπ

Θεραπεία

Θεραπεία ασφαλώς και υπάρχει και μάλιστα με πολύ καλά αποτελέσματα κυρίως όταν η μόλυνση είναι στα αρχικά στάδια, το ζώο έχει καλή υγεία και η αγωγή αρχίσει έγκαιρα.. Σύμφωνα με την εμπειρία μας, μεγάλο ποσοστό θεραπεύεται, με κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Ένα ποσοστό αυτοϊάται, ή δεν εκδηλώνει ποτέ συμπτώματα και τέλος ένα ποσοστό καταλήγει, λόγω κακής θεραπευτικής αγωγής, κακής θρεπτικής κατάστασης, προσβολής νεφρών ή ήπατος κ. α.
Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να γνωρίζετε ότι τελειώνοντας τη θεραπευτική αγωγή του ζώου σας το τελικό αποτέλεσμα θα φανεί μετά από χρονικό διάστημα μέχρι ενός έτους και περισσότερο. Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι οι αναμολύνσεις είναι πιθανές για τον λόγο αυτό τα προστατευτικά μέτρα εξακολουθούν να είναι απαραίτητα Οι εξετάσεις αίματος μετά τη θεραπεία, που θα μας επιβεβαιώσουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα, δεν πρέπει να γίνουν νωρίτερα από τους δύο με τρεις μήνες μετά το τέλος της αγωγής. Τέλος η ενίσχυση του οργανισμού με καλή και ειδική διατροφή καθώς και με φαρμακευτικά συμπληρώματα είναι αναγκαία
Προφύλαξη
Υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορεί να εφαρμόσει κανείς για να προστατεύσει τον σκύλο του. Πάντως πρέπει να τονίσουμε ότι κανένας από τους πιο κάτω τρόπους δεν μπορεί να προσφέρει 100% στο σκυλί (συμπεριλαμβανομένου και του εμβολίου).
  • Καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους πρέπει το ζώο να φοράει περιλαίμιο με απωθητική δράση κατά της σκνίπας.. Ιδιαίτερη προσοχή τις χρονικές περιόδους Μάρτιο – Νοεμβρίου.
  • Κάθε μήνα τοποθέτηση αντιπαρασιτικής αμπούλας στον αυχένα του ζώου.
  • Συχνός ψεκασμός με ειδικό αντιπαρασιτικό σπρέϊ.
  • Να προτιμάτε να πλένετε το ζώο σας με σαμπουάν ή σαπούνια που περιέχουν αντιπαρασιτική δράση.
  • Το ζώο να κοιμάται μέσα στο σπίτι και να αποφεύγετε να εκτίθεται τις βραδινές ώρες, που είναι και οι ώρες της δραστηριότητας της σκνίπας.
  • Αιματολογική εξέταση του ζώου σας δύο φορές το χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο).
  • Εμβόλιο 

Εμβόλιο

Στις αρχές του 2012 παρουσιάστηκε το εμβόλιο για την πρόληψή της λεϊσμανίασης από τη Γαλλική Εταιρεία Virbac. Το εμβόλιο, που θα το αναγνωρίσετε ως CaniLeish, στοχεύει στο να ενισχύσει την κυτταρική ανοσία του οργανισμού απέναντι στο παράσιτο που προκαλεί τη νόσο. Διεγείρει τα Τ-αδιαφοροποίητα λεμφοκύτταρα, προδίδοντας το παράσιτο με κάποιες πρωτεΐνες (ESP), ώστε τα διαφοροποιημένα πλέον κατάλληλα Τh1-λεμφοκύτταρα με άλλους μηχανισμούς να το καταπολεμήσουν. Παράλληλα, με ανοσοενισχυτικές ουσίες που διαθέτει, «δυναμώνει» την άμυνα του οργανισμού του σκύλου.
Αν μιλήσουμε με ποσοστά, παρέχει ασφάλεια, σύμφωνα με μελέτες δυο χρόνων, στο 90% των σκύλων που θα εμβολιάζονται. Μετά από δυο χρόνια μελετών, βρέθηκε πως οι εμβολιασμένοι σκύλοι δε νοσούσαν και δεν είχαν συμπτώματα.
Πριν τον εμβολιασμό θα πρέπει να ελέγχεται ο σκύλος απαραιτήτως εάν είναι θετικός. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται από την ηλικία των έξι μηνών και μετά. Οπότε γίνεται ένας εμβολιασμός, μετά από τρεις εβδομάδες ο δεύτερος και μετά από τρεις εβδομάδες ο τρίτος. Η ανοσία εγκαθίσταται σε δυόμισι μήνες από την πρώτη ένεση. Οι εμβολιασμοί θα πρέπει να απέχουν χρονικά δυο εβδομάδες από τα κοινά για άλλες ασθένειες εμβόλια, ενώ θα πρέπει να τονίσω ότι οι σκύλοι πρέπει να εμβολιάζονται μετά μία φορά κάθε χρόνο. Οι παρενέργειες είναι στο 3,5%. Σημαντικό είναι πως ο σκύλος πρέπει να ελέγχεται βιοχημικά και αιματολογικά πριν τον εμβολιασμό.
Το κόστος του εμβολιασμού είναι μικρότερο από ό,τι κοστίζει μια θεραπεία σε νοσούντα σκύλο. Περίπου 50 ΕΥΡΩ ο κάθε εμβολιασμός