ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η διοίκηση του κυνηγετικού συλλόγου Άνδρου σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου (2009-2011) προσαρμοσμένοι πλήρως με τα δεδομένα της εποχής μας, θεσπίστηκε και λειτούργησε γραφείο τύπου και κατα επέκταση και ιστοσελίδα αυτού. Το Γραφείο Τύπου έχει ως κύρια αρμοδιότητα την προβολή του έργου του συλλόγου και την ενημέρωση του κοινού για τις δραστηριότητες μας, καθώς επίσης και θέματα που έχουν άμεση σχέση με το κυνήγι,μέσω του τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Νεκρά αρπακτικά κοντά σε ανεμογεννήτριες

  Τα θετικά από την (ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ) μας λένε  σε κάθε ευκαιρία τα πράσινα κανάλια καθώς και για τις μελέτες που έχουν γίνει για την προστασία των αποδημητικών και προστατευόμενων αρπακτικών πριν γίνει η τοποθέτηση των τεράστιων ανεμογεννητριών οι οποίες θα φέρουν κέρδος, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στον τόπο!!!!(κέρδος στην τσέπη του επιχειρηματία λέμε εμείς)
Θα μας επιτρέψετε να έχουμε αντίθετη άποψη!!!!

gypaetos
Τις αιτίες θανάτου σπάνιων και προστατευόμενων αρπακτικών (όρνιων), που βρέθηκαν νεκρά στην περιοχή των ανεμογεννητριών στο Αποπηγάδι, διερευνά το Δασαρχείο Χανίων.
Μέχρι τώρα νεκρά έχουν βρεθεί τρία σπάνια και προστατευόμενα μεγάλα αρπακτικά, τα οποία εντόπισαν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι ενημέρωσαν το Δασαρχείο Χανίων, που με τη σειρά του έστειλε δείγματα των νεκρών αρπακτικών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
«Για οποιοδήποτε πτηνό ή στοιχείο της πανίδας προστρέχουμε με όσα μέσα και όπως μπορούμε προκειμένου να διερευνάται είτε ο θάνατός του εάν είναι νεκρό είτε εάν είναι ζωντανό να στέλνουμε τα στοιχεία στα κέντρα περίθαλψης ζώων ή στις αρμόδιες προς περίθαλψη Υπηρεσίες», ανέφερε η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών κα Πολύμνια Σκλαβάκη.
Η ίδια επιβεβαίωσε τα περιστατικά που έχει καταγράψει η Υπηρεσία με το τελευταίο να σημειώνεται στις αρχές Οκτώβρη 2013, όταν ένα ακόμη νεκρό όρνιο, το οποίο βρέθηκε σε σημείο του αιολικού σταθμού στο Αποπηγάδι, εστάλη από το Δασαρχείο Χανίων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Σύμφωνα με έγγραφο του Δασαρχείου Χανίων «το ψόφιο όρνιο (γύπας), το οποίο περισυνέλεξαν οι δασοφύλακες, ήταν από μηνός τουλάχιστον νεκρό και βρισκόταν κοντά στην τελευταία ανεμογεννήτρια, πλακωμένο με μια τετράγωνη πέτρα».
Ωστόσο, για το συγκεκριμένο όρνιο, λόγω των λίγων ευρημάτων, δεν μπόρεσε να γίνει νεκροψία. Πάντως, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας (με αριθμό πρωτοκόλλου 303) «το γεγονός ότι το πουλί βρέθηκε στη βάση ανεμογεννήτριας (και λαμβάνοντας υπόψη ανάλογα περιστατικά από άλλους αιολικούς σταθμούς της Κρήτης), είναι πολύ πιθανόν η θανάτωσή του να προήλθε από πρόσκρουση με πτερωτή ανεμογεννήτριας».
Να σημειωθεί ότι στις αρχές Αυγούστου 2011 νεκρός είχε βρεθεί στον ορεινό όγκο του Αποπηγαδιού ένας νεαρός χρυσαετός (aquila chrysaetos). Το γεγονός της ύπαρξης επικράτειας χρυσαετού στην περιοχή οδήγησε τους μελετητές της “Μελέτης Χωροθέτησης για τη Βιώσιμη Εγκατάσταση Αιολικών στην Κρήτη” (2011) στην οριοθέτηση περιοχής αποκλεισμού και στα 2 προτεινόμενα σενάρια της μελέτης αυτής γύρω από τον ορεινό όγκο Αποπηγάδι, όπου χωροθετήθηκε το έργο.
Επίσης στα τέλη Αυγούστου 2013 ένα νεκρό όρνιο (γύπας), με πλήρες κάταγμα στο πόδι, βρέθηκε από κάτοικο της Καντάνου.
Δείγμα εστάλη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας το οποίο  διενήργησε νεκροψία. Σύμφωνα με την ακτινολογική εξέταση διαπιστώθηκε «ότι το όρνιο παρουσίαζε πλήρες κάταγμα του κάτω τριτημορίου της αριστερής κνήμης. Από το γεγονός ότι το πουλί βρέθηκε νεκρό πολύ κοντά στον πυλώνα της ανεμογεννήτριας με πλήρες κάταγμα στο πόδι συμπεραίνουμε ότι η θανάτωσή του προήλθε από πρόσκρουση με πτερωτή της ανεμογεννήτριας».