ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η διοίκηση του κυνηγετικού συλλόγου Άνδρου σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου (2009-2011) προσαρμοσμένοι πλήρως με τα δεδομένα της εποχής μας, θεσπίστηκε και λειτούργησε γραφείο τύπου και κατα επέκταση και ιστοσελίδα αυτού. Το Γραφείο Τύπου έχει ως κύρια αρμοδιότητα την προβολή του έργου του συλλόγου και την ενημέρωση του κοινού για τις δραστηριότητες μας, καθώς επίσης και θέματα που έχουν άμεση σχέση με το κυνήγι,μέσω του τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Στα φασσοκαρτέρια με κόκκινα ρούχα

 

 
Οι φάσσες... στο κόκκινο!
 
Στο φιλμ «Η γυναικάρα με τα κόκκινα», ένα φρεάτιο αέρα από το μετρό «σήκωνε» τη λίμπιντο των θεατών στα ύψη... Πώς θα αντιδρούσαν όμως τα πουλιά -και δη οι φάσσες- βλέποντας από ψηλά μια σιλουέτα ντυμένη στα κατακόκκινα να τις περιμένει στο καρτέρι;,
 
Στη μακρινή Αγγλία, όπου το κυνήγι της φάσσας έχει εξελιχθεί σε «επιστήμη», μια έντονη συζήτηση για την αχρωματοψία ή όχι των σιδερένιων πουλιών βρίσκεται σ' εξέλιξη ανάμεσα στους φανατικούς της φυλάχτρας... «Είναι το κόκκινο το νέο καμουφλάζ;» Με αυτό το ερώτημα έγινε στην Αγγλία μεγάλη έρευνα με στόχο να διαπιστωθεί η δυνατότητα χρήσης του... κόκκινου χρώματος για τα καρτέρια της φάσσας!
 
«Είναι το κόκκινο το νέο καμουφλάζ;» Με αυτό το ερώτημα έγινε στην Αγγλία μεγάλη έρευνα με στόχο να διαπιστωθεί η δυνατότητα χρήσης του... κόκκινου χρώματος για τα καρτέρια της φάσσας! 
 
Ολα ξεκίνησαν όταν κάποιοι ορνιθολόγοι ανακοίνωσαν ότι οι φάσσες δεν μπορούν να δουν το κόκκινο χρώμα. Οι φασσοκυνηγοί ξέρουν ότι αν κάτι τέτοιο αποδειχθεί αληθές, ένα κόκκινο τζάκετ θα ήταν ό,τι καλύτερο για να φαίνεται από μακριά από τους άλλους κυνηγούς ποιος έχει πιάσει το κάθε καρτέρι. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι τα μάτια της φάσσας έχουν πιο ευρυγώνια όραση απ' ό,τι τα δικά μας.
 
Αυτά είναι τα σημεία του αμφιβληστροειδούς μέσα στο μάτι που εντοπίζουν το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε φως. Επίσης, διαθέτουν κώνους που τους επιτρέπουν να διακρίνουν τις ακτίνες UV. Ετσι έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν περισσότερα χρώματα απ' ό,τι εμείς. Μπορούν να δουν χρώματα σε 4 διαστάσεις, ενώ εμείς μπορούμε να τα δούμε μόνο τρισδιάστατα.

Ερμηνείες...

Και όμως οι φάσσες δεν εκμεταλλεύονται αυτό το πλεονέκτημά τους, όπως εμείς θα περιμέναμε. Οι φασσοκυνηγοί που ασπάζονται τη θεωρία για το κόκκινο χρώμα και την έχουν εφαρμόσει, δοκιμαστικά, λένε ότι τα πουλιά δεν φοβούνται να πλησιάσουν σε καρτέρια με κυνηγούς που φοράνε έντονα κόκκινα ρούχα ή καπέλα. Συμπεριφέρονται σαν να μην τους βλέπουν ή σαν να μη διαφέρουν από τα δέντρα και τη φυλάχτρα.
 
 
Ομορφη είναι μέσα στο κόκκινο, αλλά το ερώτημα είναι αν τη βλέπουν οι φάσσες που έρχονται.
 
Οι Αγγλοι έκαναν τα τεστ και με κόκκινα τζάκετ. Επιασαν φυλάχτρες και καρτέρια για να δουν αν πραγματικά οι φάσσες τούς βλέπουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, τα πουλιά τούς πλησίασαν κανονικά, και μόνο κάποιες απότομες κινήσεις με το όπλο τα απέτρεψαν από το να περάσουν κοντά από τα καρτέρια.
Στην έρευνα των Αγγλων κυνηγών συμμετείχαν και επιστήμονες όπως ο Αντι Μπένετ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και ένας από τους κορυφαίους ορνιθολόγους στον κόσμο με εξειδίκευση στην όραση και τη συμπεριφορά των πουλιών. «Ξέρουμε ότι οι φάσσες διακρίνουν τα χρώματα και θα ήταν εύκολο να διακρίνουν το κόκκινο από το πράσινο», δήλωσε και συνέχισε: «Επίσης ξέρουμε ότι μπορούν να δουν τις ακτίνες UV, κάτι που για τους ανθρώπους είναι αδύνατον. Αυτό σημαίνει ότι οι φάσσες βλέπουν περισσότερα χρώματα απ' ό,τι οι άνθρωποι. Αλλά είναι δύσκολο να αποδείξουμε τόσο ότι αυτά τα χρώματα είναι πραγματικά, αλλά και κατά πόσο μπορούν να περιγραφούν στον άνθρωπο».
 
 
 
Δόκιμες...
 
Ο Τζον Μπάντλεϊ είναι έμπειρος φασσοκυνηγός και δήλωσε ότι είναι απόλυτα σίγουρος ότι οι φάσσες μπορούν να δουν τα χρώματα με κάποιον τρόπο που ίσως δεν είναι ο ίδιος μ' αυτόν που τα διαχωρίζουμε εμείς. Γι' αυτό και αποφάσισε να κάνει μόνος του κάποιες δοκιμές, αλλάζοντας καπέλα και ρούχα σε κάποιο κυνήγι του. Διαπίστωσε ότι μπορούσε να τουφεκίσει φάσσες με όλα τα χρώματα που δοκίμασε, ακόμη και με το λευκό πουκάμισο (αρκεί να μην κουνιέται στο ελάχιστο πριν από τη τουφεκιά). «Τα μάτια τους συλλαμβάνουν αμέσως την κίνηση και όχι το χρώμα», δήλωσε ο Τζον Μπάντλεϊ.
 
 
Οι φάσσες μπορούν να δουν τα χρώματα με κάποιον τρόπο που ίσως δεν είναι ο ίδιος μ’ αυτόν που τα διαχωρίζουμε εμείς.
 
Από την πλευρά του, ο δρ Ντέιλ Ρόλινς, ειδικός για την άγρια ζωή, στο Τέξας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι: «Φοράτε έντονο πορτοκαλί καπέλο ή γιλέκο για τη δική σας ασφάλεια.
 
Τα υψηλής ευκρίνειας φωσφοριζέ γιλέκα χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία 20 χρόνια και έχουν μειώσει δραστικά τα κυνηγετικά ατυχήματα.
 
Τώρα σ' ό,τι αφορά την απόκρυψη του κυνηγού, εμείς πιστεύαμε για χρόνια ότι τα ελάφια έχουν αχρωματοψία και δεν μπορούν να διακρίνουν χρώματα αλλά μόνο υποκείμενα. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι τα ελάφια έχουν τη δυνατότητα να ξεχωρίζουν τα χρώματα αλλά όχι στον ίδιο βαθμό καθαρότητας όπως ο αγριόγαλλος, για παράδειγμα».
 
Τέλος, ο ορνιθολόγος Σιμόν Λάγκλιν, του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, δήλωσε στην έρευνα ότι: «Οι φάσσες έχουν πολύ πιο καλή όραση στα χρώματα από ό,τι εμείς. Για παράδειγμα, έχουν έξι διαφορετικούς τύπους κώνων στον αμφιβληστροειδή τους (ενώ εμείς έχουμε τρεις), που μεγαλώνουν το οπτικό τους πεδίο και τις δυνατότητές τους να διαχωρίζουν τα χρώματα. Οι ευαισθησίες τους στις διαφορές στα μήκη κύματος των χρωμάτων επαυξάνεται με μικροσκοπικά σταγονίδια λίπους στην επιφάνεια των ματιών τους. Τα τεστ συμπεριφοράς που πραγματοποιήσαμε στα πουλιά, με χρωματικές δοκιμές, μας απέδειξαν ότι οι φάσσες μπορούν να διακρίνουν μικρές αλλαγές στο μήκος κύματος του οπτικού τους πεδίου, που αποδεικνύει ότι έχουν την ίδια εξαιρετική όραση στην ανάλυση των χρωμάτων, τόσο στο πράσινο όσο και στο κόκκινο».
 
Φαίνεται, τελικά, ότι οι φάσσες έχουν μπερδέψει και τους ειδικούς όσον αφορά το θέμα του διαχωρισμού του κόκκινου χρώματος από το πράσινο, που είναι το περιβάλλον του κυνηγότοπου.
 
Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι κυνηγοί, ακόμη και αυτοί που δεν τις κυνηγάνε, θεωρούν ότι οι φάσσες διακρίνουν την κίνηση στο έδαφος πιο γρήγορα από κάθε άλλο θήραμα και απομακρύνονται αμέσως από το σημείο.
 
TΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
 
Ισως οι Αγγλοι φασσοκυνηγοί να έχουν δίκιο με τη νέα θεωρία τους, δεν είναι όμως τυχαίο ότι οι ίδιοι παραδέχονται πως συνεχίζουν να κουβαλάνε και ένα αδιάβροχο παραλλαγής στο σακίδιό τους για κάθε περίπτωση...
 
του Αντώνη Μπληζιώτη