Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΡΟΒΑΤΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ
Πρόκληση σε εκδήλωση διαλόγου
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απροβάτου σας προσκαλεί σε εκδήλωση διαλόγου με θέμα:
«Η αγροτική παραγωγή και οι τοπικές ποικιλίες στην Άνδρο»
το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, ώρα 18.00, στο Πολυχώρο Απροβάτου.
Η εκδήλωση αποσκοπεί στην
έναρξη ενός διαλόγου σχετικά με τις τοπικές ποικιλίες φυτών που υπάρχουν
στην Άνδρο, τη σημασία που έχει η διατήρησή τους και τους τρόπους που
μπορεί να γίνει η διαχείριση και αξιοποίησή τους. Η εκδήλωση φιλοδοξεί
να τονίσει την ανάγκη καλλιέργειας φυτών βασισμένα στις τοπικές
ποικιλίες και να φέρει σε επαφή καλλιεργητές, επαγγελματίες του
τουρισμού, ειδικούς της γαστρονομίας και άλλους ενδιαφερόμενους, σε μία
ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τις τοπικές ποικιλίες.
Άλλωστε,
οι κοινωνίες στα Κυκλαδονήσια επιβίωσαν καλλιεργώντας τις δικές τους
ποικιλίες φυτών, οι οποίες χρειάστηκαν αιώνες για να προσαρμοσθούν στις
ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες του Αιγαίου, όπως ή έλλειψη νερού, οι
άνεμοι, το φτωχό χώμα. Η διατήρηση, η διάδοση και η χρήση των τοπικών ποικιλιών των καλλιεργούμενων φυτών
συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής
κληρονομιάς, και μας ξαναδίνουν αρώματα,γεύσεις και πρακτικές που χάσαμε
στην πορεία των βιομηχανικών ετών.
Θέματα που θα συζητηθούν:
Βιοποικιλότητα στα Κυκλαδονήσια - Άνδρο
Η σημασία και η χρησιμότητα των τοπικών ποικιλιών
Συνειδητοποίηση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας
Ποιές είναι οι τοπικές ποικιλίες και πως μπορεί να καλλιεργηθούν
Δίκτυα ανταλλαγής σπόρων και η σημασία τους
Επιχειρηματική διάσταση, Γαστρονομία - Τουρισμός
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Πάνος Γεωργίου 693 8055789
και στο mail: aprovato.andros@gmail.com
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Καπάκης Ιωάννης
Πρόγραμμα
18:00 – 18:15 Χαιρετισμοί
18:15 – 18:35 Καλλιέργεια της γης: Επιστροφή στην ετυμολογία της λέξης
Αλέξανδρος Μαβής
Βιοτεχνολόγος– Περιβαλλοντολόγος
18:35 – 18:55 Τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες: Ποιά είναι η σημασία τους σήμερα
Ροίκος Θανόπουλος
Δρ.Γεωπόνος, Τμήμα Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
18:55 – 19:15 Παραγωγή, διατήρηση και ανταλλαγή σπόρων: το παράδειγμα της Πάρου
Έλενα Συμεωνίδου
Αειφόρος διαχείριση του ανθρώπινου οικότοπου
19:15 – 19:35 Τοπικές ποικιλίες της Άνδρου: πρώτες καταγραφές και συλλογές
Φραγκίσκος Λουκρέζης
Γεωπόνος, Δήμος Άνδρου
19:35 – 19:55 Το δίκτυο η «Κουζίνα του Αιγαίου»: η σύνδεση με τον πρωτογενή τομέα
Γιώργος Καλώστος
Διοίκηση Επιχειρήσεων και Διεθνές Marketing, Διευθυντής “Aegean Cuisine” του Επιμελητηρίου Κυκλάδων
19:55 – 20:30 Ανοιχτή Συζήτηση
Συντονιστής συζήτησης: Γιάννης Καπάκης