ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η διοίκηση του κυνηγετικού συλλόγου Άνδρου σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου (2009-2011) προσαρμοσμένοι πλήρως με τα δεδομένα της εποχής μας, θεσπίστηκε και λειτούργησε γραφείο τύπου και κατα επέκταση και ιστοσελίδα αυτού. Το Γραφείο Τύπου έχει ως κύρια αρμοδιότητα την προβολή του έργου του συλλόγου και την ενημέρωση του κοινού για τις δραστηριότητες μας, καθώς επίσης και θέματα που έχουν άμεση σχέση με το κυνήγι,μέσω του τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Όχι των κατοίκων της Κιμώλου στη δημιουργία πάρκου.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Θέλουμε, καταρχάς, να σας ενημερώσουμε ότι εμείς οι μόνιμοι κάτοικοι συνεχώς εδώ και 11 χρόνια λέμε ΟΧΙ στην ίδρυση του πάρκου που δεσμεύει τη γη και τη θάλασσα των νησιών μας. Αυτό το ηχηρό ΟΧΙ έχει εκφραστεί στην Κίμωλο με διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και ψηφοφορίες, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν τα προβλήματα του πάρκου και με μεγάλη πλειοψηφία (470 ΟΧΙ και 2 ΝΑΙ), η τοπική κοινωνία με σαφή επίγνωση των ζημιών που θα δημιουργήσει το πάρκο στο νησί και στους κατοίκους, έχουμε απορρίψει την ίδρυσή του.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Mom δεσμεύει τη γη ολόκληρη της νήσου Πολυαίγου και της μισής Κιμώλου και τη θάλασσα 3 ναυτικά μίλια γύρω γύρω από τα νησιά μας. Μια έκταση 374 τετραγωνικών χιλιομέτρων! Τα 53 τετραγωνικά χιλιόμετρα αφορούν τη στεριά της Κιμώλου - Πολυαίγου και τα υπόλοιπα τη θαλάσσια περιοχή γύρω από τα νησιά μας. Ευθύς εξαρχής θέλουμε να τονίσουμε ότι εμείς ως Κιμώλιοι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τις φώκιες, τα πουλιά κλπ., ακόμα και με τα φίδια.

Αντίθετα ο σεβασμός προς τη ζωή και την επιβίωσή τους από εμάς και τους προγόνους μας έχει διασώσει μέχρι σήμερα τις φώκιες και όλα τα είδη που αποτελούν την πανίδα και τη χλωρίδα της ξηράς και της θάλασσας της περιοχής των νησιών μας. Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι φώκιες και τα άλλα πλάσματα της περιοχής μας δεν κινδυνεύουν από εμάς και απορρίπτουμε χωρίς καμιά επιφύλαξη τα μέτρα που λαμβάνονται εναντίον μας.

Εμείς οι μόνιμοι κάτοικοι της Κιμώλου έχουμε απορρίψει σε 3 λαϊκές συγκεντρώσεις την ίδρυση του πάρκου. Εχουμε πει ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ στο πάνδημο συλλαλητήριο στις 4/7/2002. Εχουμε πει ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ σε 4 συνεδριάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου (23-2-2003, 5-4-2003, 1-12-2004, 5-12-2005), και δεν δεχόμαστε ούτε την καταπάτηση και τη δέσμευση της περιουσίας μας πάνω στην Κίμωλο και την Πολύαιγο, που είναι κληροδότημα της Παναγιάς μας της ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ, που με τα έσοδά του εκπληρώνει κοινωνικούς σκοπούς. Ούτε την επιβολή και εφαρμογή αστυνομικών και περιοριστικών μέτρων στη θαλάσσια ζώνη και την παράκτια περιοχή των νησιών μας.

Κατά την άποψή μας τα δελφίνια, οι χελώνες, οι φώκιες κ.ά. αποδεκατίζονται από τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη, τη ρύπανση της θάλασσας κλπ. Οι άνθρωποι της Mom, έχουμε την εντύπωση ότι με τις διάφορες μελέτες που κάνουν, παραπλανούν την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ελληνικές κρατικές υπηρεσίες και την κοινωνία. Για να μπορέσουν κάποια στιγμή να βάλουν στο χέρι το πακέτο των εκατομμυρίων ευρώ για τη διαχείριση του πάρκου δεν διστάζουν να λένε και χοντρά ψέματα.

Οι μαρτυρίες των επαγγελματιών ψαράδων, που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τη θαλάσσια ζωή γύρω από τα νησιά μας, μιλούν για 6 με 8 άτομα (φώκιες) σε όλο το σύμπλεγμα των νησιών Μήλου, Κιμώλου, Πολυαίγου και Αντιμήλου. Απεναντίας στη Φαλκονέρα έχουν συναντήσει πολύ περισσότερες.

Για όλη αυτή την προσπάθεια, της δήθεν προστασίας της φώκιας, του μαυροκόρακα και της οχιάς, δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ. Για την προστασία, πρόοδο και ανάπτυξη του νησιού και των κατοίκων της Κιμώλου διαπιστώνουμε ότι δεν δαπανάται ούτε ένα ευρω-λεπτό.

Και οι κάτοικοι;
Αποψή μας είναι ότι όλα αυτά τα υπέρογκα ποσά που έχουν δαπανηθεί και θα δαπανηθούν για τα φίδια και τις φώκιες, τα οποία είναι χρήματα των φορολογούμενων Ελλήνων και λοιπών Ευρωπαίων, θα μπορούσαν να χορηγηθούν στην Κίμωλο για να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του νησιού και των κατοίκων του. Ο άνθρωπος φαίνεται ότι έχει τεθεί σε δεύτερη μοίρα, ενώ θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα.

Οι κάτοικοι της Κιμώλου και το νησί χρειάζονται, για την οικονομική, βιοτική, πολιτιστική και κοινωνική τους ανάπτυξη τα χρήματα που σπαταλούνται για το φίδι, τη φώκια κλπ., για να γίνουν έργα λιμενικά, οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, υποδομές αγροτικής παραγωγής, πολιτισμού, συγκοινωνίας, επικοινωνίας με τον Πειραιά, χρειάζονται ακόμα δημόσιες υπηρεσίες, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στελέχωση του Δήμου Κιμώλου με το απαραίτητο προσωπικό (από το 1982 μέχρι σήμερα η Κοινότητα Κιμώλου και τώρα ο Δήμος λειτουργεί με (1) ΕΝΑΝ υπάλληλο) κλπ.

Με αυτόν τον σχεδιασμό πιστεύουμε ότι έχουν μέλλον και προοπτική οι μόνιμοι κάτοικοι της Κιμώλου (769 κατά την απογραφή του 2001), να επιβιώσουν, να αναπτυχθούν και να παραμείνουν στο νησί τους.

Με αυτές τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και διαβίωσης είναι κατά την άποψή μας βέβαιη και η προστασία της φώκιας και όλων των άλλων πλασμάτων της ξηράς και της θάλασσας από τους ίδιους τους κατοίκους της Κιμώλου. Τέλος, σήμερα, σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τίποτα δεν αποφασίζεται, από καμία βαθμίδα της κρατικής ιεραρχίας, εάν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη και απόφαση της τοπικής κοινωνίας, που έχει το νόμιμο δικαίωμα να επιδιώκει βιώσιμη ανάπτυξη, βελτίωση ζωής και ευημερίας.



Με εκτίμηση,

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Αγγελέτος Κανάς,
Εμμανουήλ Γαλανός,
Γεώργιος Μαρινάκης,
Αγγελέτος Βενιός,
Ιωάννα Κανά

--------------------------------------------
Όλη η επιστολή :
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=13064&subid=2&pubid=58520962

Αναδημοσίευση από ΚΥΝΗΓΟΣ.