Πρακτικές συμβουλές από ΕΕΑΚΑ σχετικά με την γρίπη Η1Ν1

A.  Συμπτώματα Εποχικής ή Νέας Γρίπης;
Όταν ξυπνάτε και φτερνίζεστε, βήχετε και έχετε το αίσθημα πόνου, πυρετού και ότι δεν μπορείτε να κουνήσετε ούτε ένα μυ, πώς ξέρετε εάν έχετε συμπτώματα απλής ίωσης του αναπνευστικού («κρυολόγημα») ή τη γρίπη; Και αν είναι γρίπη, μπορεί να είναι η νέα γρίπη Η1Ν1; Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ των συμπτωμάτων της νέας γρίπης και της εποχικής, που περνάμε κάθε χρόνο. Η εποχική είναι πιο ήπια και μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα για μερικές μέρες, τα συμπτώματα όμως της γρίπης Η1Ν1 μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε πολύ άρρωστοι για μέρες έως μερικές εβδομάδες. Η γρίπη – είτε είναι ο ιός της εποχικής γρίπης είτε της γρίπης Η1Ν1 – μπορεί να εμφανίσει επιπλοκές, όπως πνευμονία και να σας οδηγήσει στο νοσοκομείο.
 Ποια είναι τα συμπτώματα της κοινής γρίπης;
Η κοινή γρίπη αρχίζει συνήθως  με πονόλαιμο, ο οποίος υποχωρεί μετά από μια-δύο μέρες.  Ακολουθούν τα ρινικά συμπτώματα (συνάχι, φτερνίσματα, μπούκωμα) με βήχα κατά την τέταρτη με πέμπτη μέρα. Ο πυρετός είναι σπάνιος στους ενήλικες, όμως πιθανό να εμφανιστεί αλλά δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός. Τα παιδιά έχουν πυρετό πιο συχνά με την εποχική γρίπη. Διαφορετικοί ιοί προκαλούν τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της κοινής εποχικής ίωσης, που διαρκούν περίπου μια εβδομάδα.
 Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης Η1Ν1;
Τα συμπτώματα της νέας γρίπης είναι παρεμφερή, αλλά εμφανίζονται πιο απότομα και περιλαμβάνουν: πονόλαιμο, μπούκωμα στη μύτη, πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κακουχία και βήχα. Δυνατόν να προκληθεί εμετός και διάρροια.
Τα περισσότερα συμπτώματα της κοινής γρίπης βελτιώνονται σταδιακά μέσα σε 2-5 ημέρες, χωρίς να αποκλείεται να αισθανόσαστε εξασθενημένος για μια εβδομάδα ή περισσότερο. Κύρια επιπλοκή της γρίπης είναι η πνευμονία, ιδιαίτερα σε παιδιά,  ηλικιωμένους ή σε άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες ή  καρδιακά προβλήματα. Εάν παρατηρήσετε δυσκολία στην αναπνοή, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας. Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της πνευμονίας είναι ο πυρετός, ο οποίος επανέρχεται αφού έχει πέσει για μια δυο μέρες.
Πως μεταδίδεται ο ιός της γρίπης Η1Ν1
Όπως ακριβώς και με τους εποχικούς ιούς, ο ιός της γρίπης Η1Ν1 εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του βλεννογόνου της μύτης, των οφθαλμών και του στόματος. Κάθε φορά που αγγίζετε μια από αυτές τις περιοχές, είναι δυνατόν να μολυνθείτε με καποιο ιό, γεγονός το οποίο καθιστά επιτακτική την ανάγκη  να απολυμαίνετε τα χέρια σας με συχνό πλύσιμο.
 Είναι συμπτώματα εποχική ή νέας γρίπης;
Είτε πρόκειται εποχική γρίπη είτε για την νέα γρίπη, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πανομοιότυπα (μπούκωμα στη μύτη, βήχας, πόνοι και γενική αδιαθεσία-κακουχία;). Όμως η κοινή γρίπη σπάνια προκαλεί πυρετό πάνω από 38,5oC. Με την νέα γρίπη   είναι πιο πιθανό να έχετε πυρετό από την αρχή και να αισθανόσαστε πολύ άσχημα. Επίσης οι  μυϊκοί πόνοι είναι πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα. Ο πίνακας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν έχετε συμπτώματα εποχικής ή Η1Ν1-γρίπης.
ΣυμπτώματαΕποχική γρίπηΓρίπη  Η1Ν1
ΠυρετόςΜερικές φορές, συνήθως ήπιοςΣυνήθως ναι, υψηλός (38,5ο-39ο C,  και σε ορισμένες περιπτώσεις υψηλότερος, κυρίως σε μικρά παιδιά), διαρκεί 3 με 4 μέρες
ΠονοκέφαλοςΣε ορισμένες περιπτώσειςΣχεδόν πάντα
Γενικευμένα άλγη (πόνοι)ΠεριορισμέναΣυχνά και έντονα
Κούραση, αδυναμίαΜερικές φορέςΣυνήθως ναι, μπορεί να διαρκέσει     2-3 εβδομάδες
Μεγάλη εξάντλησηΠοτέΣυνήθως ναι, στο ξεκίνημα της αρρώστιας
Μπουκωμένη μύτηΣχεδόν πάνταΜερικές φορές
ΦτέρνισμαΣυνήθωςΜερικές φορές
ΠονόλαιμοςΣχεδόν πάνταΜερικές φορές
Δυσφορία στο στήθος     Ήπια έως μέτρια  ξερόβηχας Σχεδόν πάντα  μπορεί να γίνει σοβαρή Δυνατός βήχας
ΕπιπλοκέςΛοίμωξη ιγμορίων  λοίμωξη του μέσου ωτόςΙγμορίτιδα, βρογχίτιδα, ωτίτιδα, πνευμονία  μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τη ζωή
Πρόληψη Πλένετε τα χέρια σας συχνά  αποφύγετε τη στενή επαφή με οποιονδήποτε έχει «κρυολόγημα»Πλένετε τα χέρια σας συχνά   αποφύγετε τη στενή επαφή με οποιονδήποτε έχει συμπτώματα γρίπης  για την εποχική γρίπη, κάντε το ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο  ρωτήστε το γιατρό σας για αντι-ιικά φάρμακα.
ΘεραπείαΑντιϊσταμινικά  αποσυμφορητικά  αντι-φλεγμονώδη φάρμακα.Αντιϊσταμινικά, αποσυμφορητικά, αναλγητικά (παρακεταμόλη)  ρωτήστε το γιατρό σας για αντι-ιικά φάρμακα.
 Πότε καλώ τον γιατρό με συμπτώματα γρίπης;
Εάν εμφανίσετε συμπτώματα γρίπης συνιστάται να ενημερώσετε στο γιατρό σας, ιδιαίτερα  εάν έχετε επίσης ένα από τα ακόλουθα πιο σοβαρά συμπτώματα:
  • Πυρετός που επιμένει: Μπορεί να είναι σημάδι μιας άλλης βακτηριακής λοίμωξης που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
  • Πόνο κατά την κατάποση: Παρότι ο πονόλαιμος από οποιαδήποτε γρίπη μπορεί να προκαλεί ήπια δυσφορία, έντονος πόνος μπορεί να σημαίνει στρεπτοκοκκική λοίμωξη, που απαιτεί θεραπευτική αγωγή από ιατρό.
  • Βήχας που επιμένει: Όταν ο βήχας δεν σταματά μετά από δύο με τρεις εβδομάδες, μπορεί να είναι βρογχίτιδα, η οποία ίσως χρειάζεται αντιβιοτικά.  Ο βήχας που επιμένει μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα οπισθορινικής καταρροής ή ιγμορίτιδας. Επίσης, το άσθμα είναι μια ακόμα αιτία επίμονου βήχα. Για τη θεραπεία του άσθματος απαιτούνται ειδικά φάρμακα, όπως στεροειδή αντιφλεγμονώδη και βρογχοδιασταλτικά.
  • Μπούκωμα και πονοκέφαλος που επιμένει.  Η  εποχικές ιώσεις, αλλά και  οι αλλεργίες προκαλούν συμφόρηση των ρινικών βλεννογόνων και είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε λοίμωξη των παραρρίνιων κόλπων. Αν έχετε πόνο γύρω από τα μάτια και το πρόσωπο με παχύρευστες ρινικές εκκρίσεις μετά από μία εβδομάδα, ίσως να έχετε βακτηριακή λοίμωξη και να χρειαζόσαστε αντιβιοτικά.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε αμέσως επείγουσα ιατρική φροντίδα. Στους ενηλίκους επικίνδυνα συμπτώματα είναι:
  • Έντονος πόνος στο στήθος
  • Έντονος πονοκέφαλος
  • Δύσπνοια
  • Ζάλη
  • Σύγχυση
  • Επίμονος εμετός
Στα παιδιά επικίνδυνα συμπτώματα είναι:
  • Δυσκολία στην αναπνοή ή γρήγορη αναπνοή
  • Μελάνιασμα στο δέρμα
  • Ελαττωμένη πρόσληψη υγρών
  • Υπνηλία και δυσκολία στη συνεργασία (μη φυσιολογικές αντιδράσεις;)
  • Υπερβολική ευερεθιστότητα ή εξάντληση
  • Συμπτώματα που ενώ βελτιώνονταν ξαφνικά χειροτέρευσαν
  • Πυρετός με εξάνθημα
Μπορώ να προλάβω τη γρίπη;
Το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης για την εποχική και τη νέα γρίπη είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών. Πλύσιμο χεριών και τρίψιμο με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα βοηθά να καθαρίσουμε τα μικρόβια από το δέρμα..
Εκτός από το πλύσιμο των χεριών για πρόληψη των συμπτωμάτων μπορείτε επίσης να κάνετε εμβόλιο, ιδιαίτερα αν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες. Η εποχική γρίπη συνήθως εμφανίζεται από τα Οκτώβριο -Νοέμβριο μέχρι ~Απρίλιο, για το λόγο αυτό συνιστάται να γίνεται το εμβόλιο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Μέσα σε δύο εβδομάδες από το εμβόλιο, αναπτύσσονται αντισώματα στον οργανισμό και σας παρέχουν προστασία κατά των συμπτωμάτων της γρίπης. Το εμβόλιο για τη νέας γρίπη θα διατίθεται από 1ης Δεκεμβρίου και για το γενικό πληθυσμό.
Αναδημοσίευση από e.artemis.gr