Οι φωτογραφίες είναι από το σύρμα περίφραξης κατά μήκος των συνόρων Κροατίας – Σλοβενίας, που τοποθέτησαν οι Σλοβένοι για να αποτρέψουν την μετακίνηση των προσφύγων και των μεταναστών, που μέσω Ελλάδος, Σκοπίων και Σερβίας… «ανηφορίζουν» προς την Κεντρική Ευρώπη.

Τα δύο ελάφια που κομματιάστηκαν στη συγκεκριμένη διάβαση είναι τα… πρώτα θύματα των πρώτων τριών ημερών που τοποθετήθηκε το στρατιωτικό συρματόπλεγμα.  Οι δύο αυτές χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα βάλουν συρματόπλεγμα σε όλο το μήκος των συνόρων τους!
Προς Σερβία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία κ.ά. Eνα τεράστιο συρματόπλεγμα απλώνεται πλέον μέσα στα βουνά, κόβοντας δάση και ποτάμια, δημιουργώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στην άγρια ζωή…
Ο Κροάτης φωτογράφος δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί η ζημιά που θα προκαλέσει στα θηράματα η τοποθέτηση ενός και μόνο φράχτη.  Φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν ολοκληρωθεί η περίφραξη όλων των κρατών της Κεντρικής Ευρώπης με πανύψηλα, πυκνά συρματοπλέγματα στρατιωτικού τύπου.
Ελάφια, ζαρκάδια, αγριόχοιροι, αρκούδες, λύκοι, τσακάλια και δεκάδες μικρότερα είδη θα αποκλειστούν από τον βιότοπό τους, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι μέλει γενέσθαι στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο. Υπάρχουν κράτη που σχεδιάζουν να πυκνώσουν τον στρατωνισμό των συνόρων τους μετατρέποντας τα δάση τους σε τεράστια περίκλειστα στρατόπεδα.
Οι κυνηγετικές οργανώσεις δεν έχουν τολμήσει να παρέμβουν, παρότι πλήττονται από τα συρματοπλέγματα, καθώς είναι έντονα σε αυτά τα κράτη οι απόψεις υπέρ της περίφραξης. Και τα άγρια ζώα, αυτοί οι αέναοι μετανάστες των δασών που δεν γνώριζαν σύνορα και κράτη, τι θα απογίνουν;
Η μετανάστευση ήρθε να μείνει για πολλές δεκαετίες. Αν όλα τα γειτονικά μας κράτη (Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία) κάνουν το ίδιο, οι μετακινήσεις των θηραμάτων για αναζήτηση χώρου και τροφής θα αποτελούν παρελθόν, ενώ ο λύκος θα πιεστεί σε οριογραμμές που θα πλήξουν τόσο τον ίδιο όσο και τους ίδιους τους κτηνοτρόφους.
Οσο θα φεύγει ο χειμώνας, τόσο θα αυξάνονται τα θύματα των συρματοπλεγμάτων, σε μία Ευρώπη που απαιτεί υπόγειες διαβάσεις -κόστους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ- για ένα σκαθάρι (βλέπε Γαλλία), ενώ δεκάδες μεγάλα ζώα σφάζονται στα σύρματα…
Αντώνης Μπληζιώτης
bliziotis@pegasus.gr
www.ethnos.gr
Αναδημοσίευση από e.artemis