ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η διοίκηση του κυνηγετικού συλλόγου Άνδρου σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου (2009-2011) προσαρμοσμένοι πλήρως με τα δεδομένα της εποχής μας, θεσπίστηκε και λειτούργησε γραφείο τύπου και κατα επέκταση και ιστοσελίδα αυτού. Το Γραφείο Τύπου έχει ως κύρια αρμοδιότητα την προβολή του έργου του συλλόγου και την ενημέρωση του κοινού για τις δραστηριότητες μας, καθώς επίσης και θέματα που έχουν άμεση σχέση με το κυνήγι,μέσω του τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Οι σκέψεις του κ. Τσιρώνη για τις επικείμενες αλλαγές στο κυνήγι!!!


Ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τα θέματα θήρας, του νέου Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ήταν σαφής. “...θα προωθηθεί η θεσμική αναθεώρηση της νομοθεσίας για την χωροταξία, το κυνήγι…”
Όμορφα και ουδέτερα λόγια κατά αρχάς που έχουν ακουστεί και άλλες φορές. Μόνο που αυτή τη φορά είναι ο αρμόδιος υπουργός και εκπρόσωπος των οικολόγων πράσινων στην κυβέρνηση , με γνωστές τις απόψεις τους για το κυνήγι, που τα διακηρύττει.
Είναι προφανές ότι ο κ Τσιρώνης θα προσπαθήσει να υλοποιήσει αυτά που δεν πρόλαβε στην προηγούμενη θητεία του. Το δήλωσε εξάλλου μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε από το κόμμα του, επειδή δε προχώρησε στην κατάργηση του κυνηγιού.
Σε μια μικρή χρονικά θητεία που  και να ήθελε να κάνει κάτι  τέτοιο δεν θα μπορούσε, αφού όλο το βάρος η κυβέρνηση το είχε ρίξει στις διαπραγματεύσεις με του δανειστές.
Τώρα όμως που η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται έχει όλο το χρόνο στη διάθεση του να κάνει πράξη όλα αυτά που επιθυμεί. Ποια είναι αυτά;
Αλλαγή στη νομοθεσία - Αποδυνάμωση των κυνηγετικών συλλόγων -  Νέος φορέας θηροφυλακής είναι τα κύρια σημεία που στοχεύουν χρόνια τώρα οι διάφορες αντικυνηγετικές ΜΚΟ .
Ο κ. Τσιρώνης ανήκει στους Οικολόγους Πράσινους, όμως δεν έχει δείξει μέχρι τώρα δείγματα επιθετικής αντικυνηγετικής στάσης. Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορεί να τον αναγκάζουν να μην έρχεται σε σύγκρουση με τους αντιπροσώπους των κυνηγετικών οργανώσεων όμως αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει.
Τι έχει στο μυαλό του για το κυνήγι ο αρμόδιος υπουργός;
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Τσιρώνης το πρώτο πράγμα που θα ήθελε να κάνει και θεωρεί ότι θα βοηθήσει αφάνταστα την πάταξη της λαθροθηρίας είναι η ίδρυση ενός ανεξάρτητου φορέα θηροφύλαξης που θα αποτελείται από τους ομοσπονδιακούς θηροφύλακες, από τους φύλακες των 28 φορέων διαχείρισης και ίσως και από άλλους. 
Αυτό πρακτικά σημαίνει διάλυση της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και ενσωμάτωση των θηροφυλάκων στον νέο φορέα.
Που θα βρεθούν οι πόροι για λειτουργία του νέου φορέα;
Οι πρώτες σκέψεις είναι το μεγαλύτερο μέρος των πόρων αυτών να προέρχεται από τους κυνηγούς. Από τα χρήματα που πληρώνουν οι κυνηγοί για να εκδίδουν την ετήσια άδεια θήρας. Όμως αυτό προϋποθέτει ανακατανομή των χρημάτων που παίρνουν οι κυνηγετικές οργανώσεις και οι σύλλογοι ώστε κάποια από αυτά τα χρήματα να δίνονται στον υπό ίδρυση νέο φορέα θηροφύλαξης. 
Καλά όλα αυτά θα πει κάποιος. Δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό στο κυνήγι. Και όμως αλλάζει. Μια πιθανή αλλαγή στον τρόπο που χρηματοδοτούνται οι κυνηγετικές οργανώσεις είναι ίσως η αρχή για τη διάλυσή τους, γιατί χωρίς χρήματα οι κυνηγετικές οργανώσεις είναι ανύπαρκτες.
Ας μην βιαστούμε να πούμε τα γνωστά περί καρεκλοκένταυρων και κυνηγοπατέρων  που θα χάσουν τις θέσεις τους γιατί αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος. Μπορεί αυτοί που είναι στα ΔΣ των οργανώσεων και των συλλόγων να μην είναι οι κατάλληλοι πια (είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω έλλειψης ικανοτήτων κλπ) για να έχουν την τύχη του κυνηγιού στα χερια τους αλλά προτιμάτε την Ορνιθολογική που έχει πλευρίσει τον κ. Τσιρώνη και προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση;
Άλλες αλλαγές που έχει στο μυαλό του ο κ. Τσιρώνης είναι η αλλαγή της νομοθεσίας για το κυνήγι. Και αυτό καλό ακούγεται  σαν γενική αρχή αλλά εξαρτάται  ποιες  αλλαγές θα γίνουν και  πού θα στοχεύουν. Οι κυνηγοί και κυνηγετικές οργανώσεις τους θα συμμετάσχουν στη διαμόρφωση της νέας νομοθεσίας ή θα την αναλάβει η Ορνιθολογική και το WWF? 
Άλλη μια σκέψη που υπάρχει είναι με το πρόσχημα της εξυπηρέτησης των πολιτών-κυνηγών να υπάρχει η δυνατότητα να εκδίδεται άδεια θήρας ακόμη και από τα ΚΕΠ με ταυτόχρονο ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των κυνηγών ώστε να μην μπορούν να εκδίδουν άδειας θήρας όσοι έχουν καταδικαστικές αποφάσεις για το νόμο περί θήρας. 
Και αυτό το μέτρο  ίσως ακούγεται καλό σε μερικούς κυνηγούς, είναι και επικοινωνιακά ωραίο για την υπόλοιπη κοινωνία. Όμως στην ουσία αποδυναμώνονται οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι. Η καρδιά του κυνηγιού στην Ελλάδα.
Όλα τα παραπάνω είναι η αρχή ενός πολύ πονηρού σχεδίου των ΜΚΟ για αποδυνάμωση της κυνηγετικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Οι ΜΚΟ είναι αυτές που συμβουλεύουν τον κ. Τσιρώνη και στην ουσία τον οδηγούν σε αντίστοιχες αποφάσεις.
Φυσικά  δεν θα  μπορεί να μιλήσει κανείς για συνολική απαγόρευση του κυνηγιού αν υλοποιηθούν όλα αυτά. Οι περιβόητες όμως  «χωρικές και  χρονικές απαγορεύσεις» από ποιον θα αποφασιστούν και με πιο σκοπό ?
Το σίγουρο είναι όχι από τους κυνηγούς .
Η  διαφαινόμενη διάλυση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και η αποδυνάμωση των Κυνηγετικών Οργανώσεων καθιστά τους κυνηγούς πιο αδύναμους. Σκεφτείτε τους εργαζόμενους χωρίς συνδικαλιστές. Το ίδιο και οι κυνηγοί.  Παραμένουν απροστάτευτοι στις ορέξεις του Αγγελέτου και όλων αυτών που προσπαθούν να τελειώσουν το κυνήγι στην Ελλάδα.
Το σκληρό δίλημμα που τίθεται στον απλό κυνηγό είναι.  Προτιμάτε αντί για τον Παπαδόδημα, τον Μαρκόπουλο, τον Σταθόπουλο κλπ που είναι εδώ και χρόνια οι πρόεδροι μας κλπ τον κάθε πικραμένο οικολογούντα- πρόεδρο κάποιου  φορέα προστασίας -  αντικυνηγό να  αποφασίζει για το κυνήγι;
Η απάντηση δεν είναι πάντα εύκολα προβλέψιμη στις δύσκολες περιόδους που περνάει η χώρα μας. 

O iHunter
Αναδημοσίευση από ihunt.gr