ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η διοίκηση του κυνηγετικού συλλόγου Άνδρου σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου (2009-2011) προσαρμοσμένοι πλήρως με τα δεδομένα της εποχής μας, θεσπίστηκε και λειτούργησε γραφείο τύπου και κατα επέκταση και ιστοσελίδα αυτού. Το Γραφείο Τύπου έχει ως κύρια αρμοδιότητα την προβολή του έργου του συλλόγου και την ενημέρωση του κοινού για τις δραστηριότητες μας, καθώς επίσης και θέματα που έχουν άμεση σχέση με το κυνήγι,μέσω του τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Το πορτοκαλί... άλλαξε!!!!!


Μπορεί στη χώρα μας να γίνεται ακόμη προσπάθεια να πειστούν -στο σύνολό τους- οι κυνηγοί να φοράνε τα πορτοκαλί γιλέκα για τη δική τους ασφάλεια, όμως στις εξελιγμένες χώρες του αρκτικού Βορρά και στις Ηνωμένες Πολιτείες κάτι αλλάζει στην επιλογή του χρώματος διάσωσης...
 
Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή. Το έντονα πορτοκαλί χρώμα έχει επικρατήσει σε όλα τα προϊόντα διάσωσης που κυκλοφορούν παγκοσμίως. Από τα σωσίβια θαλάσσης και τις σωστικές λέμβους των καραβιών έως τα ρούχα και τα αξεσουάρ πυροσβεστών-διασωστών κ.ά.
 
Στο ίδιο πλαίσιο και τα κυνηγετικά ρούχα υιοθέτησαν το πορτοκαλί χρώμα για να φαίνεται καλύτερα ο κυνηγός στο δάσος, στο βουνό ή στον κάμπο.
 
 
Tάση αλλαγής
 
Ομως, εδώ και λίγα χρόνια, από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ξεκινήσει μια τάση αλλαγής στην επιλογή του χρώματος των αξεσουάρ διάσωσης μετά από μια σειρά ερευνών από πανεπιστήμια και ομάδες διάσωσης για την καταλληλότητα του? πορτοκαλί.
 
Και εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες αυτό που λέει και ο Νικήτας, ότι μόνο στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται σοβαρές έρευνες, υπό την αιγίδα πανεπιστημιακών φορέων και για θέματα που απασχολούν τη δημόσια ασφάλεια.
 
Ετσι, πριν από αρκετούς μήνες, η Ενωση των Πιλότων Ελικοπτέρων Διάσωσης ανακοίνωσε ότι δεν θεωρεί το έντονα πορτοκαλί χρώμα ως το πιο ιδανικό για την ανεύρεση ανθρώπου σε στεριά και θάλασσα, αλλά ζητάει την αλλαγή των χρωμάτων στο έντονο πράσινο (ανοιχτό) χρώμα ως το καταλληλότερο μετά από έρευνες και πρακτικές σε περιπτώσεις διασώσεων!
 
Η ανακοίνωση αυτή ανατρέπει όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για τα ρούχα και αξεσουάρ σωστικών μέσων.
 
 
Βέβαια, πολλοί είχαν ήδη προσέξει ότι εδώ και λίγα χρόνια, ακόμη και τα ασθενοφόρα είχαν αλλάξει χρώμα επιλέγοντας το πράσινο, ενώ η πορτοκαλί σημαδούρα των ψαροτουφεκάδων κυκλοφορεί μόνο στην Ελλάδα!
 
Στην φετινή έκθεση IWA της Νυρεμβέργης, οι κατάλογοι ρούχων των εταιρειών από τις σκανδιναβικές χώρες αποδείκνυαν ότι είχαν ξεκινήσει την παραγωγή κυνηγετικών ρούχων με πράσινα μέρη για την προστασία του κυνηγού.
Και αν δεν ξέρουν οι Βόρειοι με τόσα δάση με ποια ρούχα φαίνεται καλύτερα ο κυνηγός στο δάσος, ποιος ξέρει, άραγε;
 
Θα το παρακολουθήσουμε το θέμα γιατί μπορεί να χρειαστεί κάποια τροποποίηση της απόφασης για τα πορτοκαλί μέρη στον ρουχισμό σε ό,τι αφορά τα εδαφόβια θηράματα, όσο θα επικρατεί το νέο χρώμα διάσωσης... Ιδωμεν...
 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΛΗΖΙΩΤΗΣ
 
Αναδημοσίευση από ihumt