ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η διοίκηση του κυνηγετικού συλλόγου Άνδρου σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου (2009-2011) προσαρμοσμένοι πλήρως με τα δεδομένα της εποχής μας, θεσπίστηκε και λειτούργησε γραφείο τύπου και κατα επέκταση και ιστοσελίδα αυτού. Το Γραφείο Τύπου έχει ως κύρια αρμοδιότητα την προβολή του έργου του συλλόγου και την ενημέρωση του κοινού για τις δραστηριότητες μας, καθώς επίσης και θέματα που έχουν άμεση σχέση με το κυνήγι,μέσω του τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Εθελοντές Δασοπυροσβέστες: οι «άνθρωποι της διπλανής πόρτας» με την πλούσια δράση.

Του Δημήτρη Σταυρόπουλου
 
Μια έτοιμη ομάδα για τις δύσκολες ώρες με φωτιά και με χιόνια
Είναι «άνθρωποι της διπλανής πόρτας». Απλοί, καθημερινοίΜε διαφορετικές εργασίες και δραστηριότητες. Τους ενώνει ένα κοινό ιδανικό. Η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και η αγάπη στον τόπο τους. Έχουν ενωθεί σε μια ισχυρή ομάδα και είναι έγκαιρα παρόντες στις δύσκολες στιγμές: ο λόγος για τον «Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου».
Εβδομήντα ενεργοί πολίτες, καλά εκπαιδευμένοι βρίσκονται σε επιφυλακή σε όλο το νησί για να καταστείλουν δασικές πυρκαγιές, να σώσουν κόσμο που κινδυνεύει από τις φλόγες, να απεγκλωβίσουν τους χειμερινούς μήνες  δρόμους και ορεινά χωριά από τα χιόνια και να μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία ασθενείς και ανήμπορους. Σε στενή συνεργασία πάντα με την πυροσβεστική υπηρεσία και το εδώ πυροσβεστικό κλιμάκιο Άνδρου.  

Η ομάδα σε αναμνηστική φωτογραφία μπροστά από τα οχήματα τους
Η δημιουργία συλλόγου εθελοντών πυροσβεστών στην Άνδρο κυοφορήθηκε ως ιδέα από ομάδα Γερμανών και Ελβετών ιδιοκτητών δεύτερης κατοικίας και μονίμων κατοίκων στο δημοτικό διαμέρισμα Υδρούσας, όταν το 2005 απειλήθηκαν κατοικίες από πυρκαγιά στην περιοχή Φελλού.
Ύστερα από συζητήσεις με ευαισθητοποιημένο κοινό σε ζητήματα προστασίας περιβάλλοντος συστάθηκε το καλοκαίρι του 2006 μια προσωρινή Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του εν λόγω συλλόγου. Βασικές επιδιώξεις της προσωρινής επιτροπής ήταν η προσέλκυση έμψυχου δυναμικού για τη στελέχωση του συλλόγου, αλλά και η καλλιέργεια συνεργασιών με τοπικούς φορείς για τη στήριξη του έργου του.
Σε ώρα δράσης
Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας διαπιστώνοντας την ύπαρξη και βεβαιωμένη δράση εθελοντικής ομάδας πυροσβεστών- μελών του Κυνηγετικού Συλλόγου Άνδρου, κατόπιν των απαραιτήτων επαφών, ανέθεσε στον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Άνδρου και πρωτοστάτη της εθελοντικής του ομάδας Νίκο Χαζάπη, τη συνέχιση και υλοποίηση της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία διακριτού συλλόγου εθελοντών δασοπυροσβεστών στην Άνδρο.
Κατόπιν των απαραίτητων ενεργειών, ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου (ΣΕΔΑ) ιδρύθηκε επισήμως με την υπ’αριθμ. 41Ε/2007 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου στις 30 Μαρτίου 2007 και αριθμό εγκρινόμενου καταστατικού 1076/2007. Την ίδια χρονιά εντάχθηκε στο μητρώο των εθελοντικών οργανώσεων της Γ.Γ.Π.Π.
Ο ΣΕΔΑ μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 200 πυρκαγιές στην Άνδρο έχει βοηθήσει σε καθαρισμούς μονοπατιών έχει πραγματοποιήσει πολλές βάρδιες πυρασφάλειας σε χρονικά διαστήματα υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών, έχει βραβευθεί από διάφορους φορείς όπως την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, τον Δήμο Άνδρου, την Μητρόπολη Σύρου κ.α.
Ακόμα έχει πραγματοποιήσει ενημερωτικές παρουσιάσεις σε διάφορα σχολεία της Άνδρου, συνεργάζεται με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου στα προγράμματα που υλοποιεί το Κέντρο με σχέση τις δασικές πυρκαγιές. Έχει βοηθήσει το Δήμο σε διάφορες περιπτώσεις που χρειάστηκε να το κάνει όπως πριν λίγες μέρες στο πλύσιμο του νέου ανοικτού Δημοτικού Θεάτρου.
Μέσα σε όλα έπλυναν εφέτος και το ανοιχτό θέατρο!!
Η μάχιμη ομάδα του ΣΕΔΑ αποτελείται από τρεις υποομάδες την ομάδα της Χώρας με τη χρήση τριών πυροσβεστικών οχημάτων (ΣΕΔΑ1, ΣΕΔΑ3, ΣΕΔΑ5) την ομάδα του Γαυρίου  με άλλα τρία πυρ. οχήματα (ΣΕΔΑ2, ΣΕΔΑ6, ΣΔΕΔΑ7) και την ομάδα του Κορθίου με ακόμη ένα πυρ. όχημα (ΣΕΔΑ4). Τα οχήματα ιδιοκτησίας του Συλλόγου καθώς και μεγάλο μέρος του εξοπλισμού έχουν αποκτηθεί από χορηγίες πολλών Ανδριωτών.
Αναδημοσίευση από ιστοσελίδα enandro.gr