ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η διοίκηση του κυνηγετικού συλλόγου Άνδρου σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου (2009-2011) προσαρμοσμένοι πλήρως με τα δεδομένα της εποχής μας, θεσπίστηκε και λειτούργησε γραφείο τύπου και κατα επέκταση και ιστοσελίδα αυτού. Το Γραφείο Τύπου έχει ως κύρια αρμοδιότητα την προβολή του έργου του συλλόγου και την ενημέρωση του κοινού για τις δραστηριότητες μας, καθώς επίσης και θέματα που έχουν άμεση σχέση με το κυνήγι,μέσω του τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015

ΚΑΝΑΔΑΣ : Σε μια χώρα που σέβεται τους πολίτες κάνουν διαχείριση του λύκου που προκαλεί μεγάλες ζημιές

 

Η κυβέρνηση του Καναδά σχεδιάζει να εξοντώσει 184 λύκους από ελικόπτερα ώστε να μειώσει τον πληθυσμό τους και να σώσει τα κοπάδια ταράνδων στα δυτικά της χώρας. Το σχέδιο έχει προκαλέσει έντονη κριτική από ομάδες προστασίας άγριων ζώων.
 
Οι αρχές της επαρχίας της Βρετανικής Κολούμπια δηλώνουν πως η θανάτωση των λύκων είναι απαραίτητη για να σωθούν τα κοπάδια ταράνδων στα βουνά του Νότιου Σέλκερκ και την περιοχή South Peace από τον κίνδυνο ολικής εξαφάνισης λόγω της θήρευσης από τους λύκους.
 
Ο πληθυσμός της αγέλης του Νότιου Σέλκερκ, η οποία κινείται ελεύθερα μεταξύ της Βρετανικής Κολούμπια και των πολιτειών Ουάσιγκτον και Άινταχο της Αμερικής, έχει μειωθεί από 46 ταράνδους το 2009 σε μόλις 16 το 2014.
 
«Από τα στοιχεία προκύπτει πως οι λύκοι αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας των ταράνδων», αναφέρει η ανακοίνωση των τοπικών κυβερνητικών αρχών. «Το υπουργείο έχει ως στόχο να αφαιρέσει έως και 24 λύκους πυροβολώντας τους από ένα ελικόπτερο προτού λιώσει το χιόνι».
 
Η θανάτωση άλλων 120-160 λύκων στην περιοχή South Peace έχει προγραμματιστεί προκειμένου να προστατευθούν τα τέσσερα κοπάδια ταράνδων που έχουν επίσης υποστεί απότομες μειώσεις πληθυσμού, εν μέρει λόγω των λύκων.
 
Σύμφωνα με τον Ίαν Μακάλλιστερ της περιβαλλοντικής οργάνωσης Pacific Wild, οι δολοφονίες αγνοούν την αιτία του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι τάρανδοι, η οποία είναι ο περιορισμός των ενδιαιτημάτων τους από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
 
«Αντί να προστατεύει τους βιοτόπους και να περιορίσει την κατασκευή δρόμων και τις σεισμικές δοκιμές εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν προκαλέσει την πτώση των ταράνδων, η κυβέρνηση επέτρεψε σε όλες τις βιομηχανίες να συνεχίσουν τη δράση τους σε βασικά ενδιαιτήματα», δήλωσε ο Μακάλλιστερ, ο οποίος πρόσθεσε πως οι λύκοι πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα.
 
Η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι η αποκατάσταση των βιοτόπων εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό μέρος της προστασίας των ταράνδων, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις κρίσιμες ανάγκες αυτών των κοπαδιών σε σύντομο χρονικό διάστημα».