ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η διοίκηση του κυνηγετικού συλλόγου Άνδρου σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου (2009-2011) προσαρμοσμένοι πλήρως με τα δεδομένα της εποχής μας, θεσπίστηκε και λειτούργησε γραφείο τύπου και κατα επέκταση και ιστοσελίδα αυτού. Το Γραφείο Τύπου έχει ως κύρια αρμοδιότητα την προβολή του έργου του συλλόγου και την ενημέρωση του κοινού για τις δραστηριότητες μας, καθώς επίσης και θέματα που έχουν άμεση σχέση με το κυνήγι,μέσω του τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Ο Γράμμος στο στόχαστρο των ΜΚΟ

 

Η πίεση που δεχόμαστε ως κυνηγοί από τις καλά οργανωμένες αντικυνηγετικές ΜΚΟ και η βιομηχανία των περιβαλλοντικών μελετών που έχει στηθεί δεν θα μπορούσαν να μη στοχοποιήσουν και το ορεινό σύμπλεγμα του Γράμμου.
Αρχικά για να προστατευθούν οι... αρκούδες, προτάθηκε να θεσμοθετηθεί ως προστατευόμενη περιοχή σχεδόν ο μισός νομός Καστοριάς!
Το ότι αυτές περιφέρονται σχεδόν σαν αδέσποτα γύρω και μέσα στην πόλη της Καστοριάς αντί στα αλπικά λιβάδια του Γράμμου αποτελεί για αυτούς μια λεπτομέρεια άνευ σημασίας. Μετά τη δημόσια και μαζική κατακραυγή από τους κυνηγούς, αλλά και όλους τους φορείς και τους κατοίκους της Καστοριάς, απεσύρθη η πρόταση, προσωρινά όπως φαίνεται.
 
Με νέα προετοιμασία, αλλά πάντα με βάση τις ίδιες σκέψεις και ιδέες των γνωστών «περιβαλλοντικών» ΜΚΟ, επανέρχονται οι γνωστές προτάσεις. Αυτήν τη φορά, όμως, επεκτείνοντας το σχέδιο και προς τη μεριά της Ηπείρου. Με την «Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Γράμμου - Κόνιτσας - Πωγωνίου» προτείνεται η θεσμοθέτηση μιας τεράστιας προστατευόμενης περιοχής, με έκταση περίπου 1.500.000 στρέμματα. Δεν είναι τυπογραφικό λάθος, ενάμισι εκατομμύριο στρέμματα περιλαμβάνουν το «Εθνικό Πάρκο» και οι προστατευόμενες περιοχές και σχεδόν το σύνολο της συνοριακής γραμμής με την Αλβανία.
 
Οι δύο διαβάσεις και τα αντίστοιχα τελωνεία, της Κρυσταλλοπηγής και της Κακαβιάς, «γλίτωσαν» την ένταξη, προς το παρόν τουλάχιστον. 57 Δημοτικά και Κοινοτικά Διαμερίσματα των Περιφερειακών Ενοτήτων Καστοριάς και Ιωαννίνων, με αντίστοιχους οικισμούς, έχουν συμπεριληφθεί στα όρια της προστατευόμενης περιοχής.
 
Δεν χρειάζεται να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι και πάλι στο μόνιμο μότο και στις συνεχείς απαγορεύσεις δραστηριοτήτων των τοπικών πληθυσμών, το «Απαγορεύεται η Θήρα» είναι σε πρώτο πλάνο.
 
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, δεν υπήρχαν περιβαλλοντικές ΜΚΟ ούτε δρόμοι από τον οικισμό του Γράμμου προς την «Μπαρούγκα» ούτε τα καινούργια καλοκαιρινά «σπίτια» των τσοπάνηδων. Εχτιζαν τις καλύβες τους με κλαδιά και άκουγαν τις πέρδικες να λαλούν γύρω από το «στάλο», χωρίς ήχους και φωνές από κινητά, τηλεοράσεις και αυτοκίνητα. Το καλοκαίρι του 1978 ανεβήκαμε για να μαζέψουμε τσάι και βρεθήκαμε στα καλύβια των τσοπάνηδων. Μας κέρασαν φρέσκο τυρί και κρύο, χωνευτικό νερό από την πηγή της Μπαρούκας.
 
«Ο Θεός έφτιαξε μόνο τον Γράμμο ξέχωρα από τα άλλα βουνά, ζωγραφίζοντάς τον με το χέρι. Τον έγραψε πάνω στη γη και γι' αυτό ονομάστηκε Γράμμος». Ακόμη θυμάμαι τον γερο-Κωνσταντή, τον τσέλιγκα με τα τεράστια μουστάκια του, τα κιτρινισμένα από το στριφτό τσιγάρο με το κοκκινωπό χαρτί, να μιλά με σεβασμό και δέος για τον Γράμμο του.
 
Και δεν ήταν κάποιος τουρίστας εντυπωσιασμένος από το τοπίο που αντίκρισε για πρώτη φορά. «Κατάπινε» με τα πόδια του όλη την οροσειρά της Πίνδου και ανεβοκατέβαινε δυο φορές τον χρόνο τα βουνά, μέχρι κάτω στο Μεσσολόγγι και στη θάλασσα για τα χειμαδιά.
 
Αν ζούσε σήμερα, θα έπρεπε να προσαρμοστεί στο νέο πλαίσιο των προστατών του Γράμμου και να ζητά την άδεια από κάποιους ειδικούς στην αρκούδα ή ακόμη και στη θαλάσσια χελώνα, για να μπορέσει να ανεβάσει τα κοπάδια του στον Γράμμο. Γιατί, συνήθως, μετά την κάθε ίδρυση πάρκου και προστατευόμενης περιοχής, έρχονται τα αντίστοιχα στελέχη των ΜΚΟ ως μέλη των διοικητικών συμβουλίων των φορέων διαχείρισης να καθορίζουν αν θα χτίζεται ένα κοτέτσι ή θα φυτεύονται ντομάτες στις αυλές των κατοίκων της περιοχής.Αυτό που για αιώνες μέχρι σήμερα γίνεται χωρίς να κινδυνέψει ούτε ο Γράμμος να εξαλειφθεί από τη βοσκή των προβάτων ούτε οι πέρδικες να χαθούν από τους κυνηγούς (παρόλο που οι «ειδικοί» τις εξαφάνισαν από τους καταλόγους τους), τίθεται σε αμφισβήτηση από νεόκοπους προστάτες, που ανακάλυψαν ξαφνικά τον Γράμμο μαζί με τα κονδύλια των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
 
 
Μελέτες & κονδύλια
 
Το πόσο «επιστημονικά» και εμπεριστατωμένα γίνονται οι σχετικές μελέτες μπορεί να το αντιληφθεί κανείς αν επισκεφτεί τον ιστότοπο «Φιλότης», όπου καταγράφονται αναλυτικά τα αξιόλογα και σημαντικά είδη της ελληνικής φύσης και των περιοχών Natura 2000 μεταξύ των άλλων. Εκεί θα διαβάσουμε έκπληκτοι ότι οι επιστήμονες που συνέταξαν τον αυτό κατάλογο, βρήκαν πάρα πολλά αξιόλογα πτηνά πάνω στον Γράμμο, όπως κοτσύφια, τρυγόνια, ορτύκια, τσίχλες κ.λπ. Πέρδικες δεν βρήκαν ούτε άκουσαν προφανώς για να τις καταγράψουν ή δεν τις θεωρούν αξιόλογα πτηνά;
 
Αν ζούσε ο γερο-Κωνσταντής και τα άκουγε αυτά, θα τους είχε πάρει παραμάζωμα με την γκλίτσα του από την Μπαρούκα μέχρι τη θάλασσα τους «ειδικούς» επιστήμονες που δεν άκουσαν και δεν είδαν πέρδικα στον Γράμμο.
 
Αλλά μάλλον θα γλίτωναν, γιατί συνήθως οι περισσότερες από τις βαρύγδουπες επιστημονικές αυτές καταγραφές γίνονται από την καρέκλα σε κάποιο γραφείο της Αθήνας και όχι από τις κορυφογραμμές των βουνών.
 
Διαφορετικά, ποια εξήγηση να δοθεί για την ανυπαρξία της πέρδικας από τον πίνακα με τα σημαντικά είδη που περιλαμβάνονται μέσα στην περιοχή «Natura 2000 Κορυφές Ορους Γράμμου GR1320002»;
 
Θα είχε ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε αν πληρώθηκαν κιόλας για τις καταγραφές αυτές και ποιοι ήταν οι «σοφοί» που τις συνέταξαν, τις ενέκριναν και τις δημοσιεύουν επισήμως, αποκτώντας πια και επιστημονική τεκμηρίωση; Γιατί, αν τις πιστέψουμε και εμείς ως κυνηγοί, μάλλον δεν υπάρχουν πέρδικες στον Γράμμο ούτε και λαγοί. Τι κυνηγούν λοιπόν όλοι αυτοί κυνηγοί ψηλά στα κορφοβούνια;
 
Είναι σίγουρο ότι προετοιμάζονται να επαναφέρουν και πάλι το σχέδιό τους και η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Γράμμου - Κόνιτσας - Πωγωνίου είναι το πιο πρόσφορο εργαλείο για να το επιτύχουν. Αν δεν αντιδράσουμε ως κυνηγοί, είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρουν, και πλέον θα βλέπουμε τις πέρδικες του Γράμμου μόνο σε ζωγραφιές και θα κλαίμε τη μοίρα μας, όπως καταγράφουν τα δημοτικά τραγούδια, με την αναγκαία παράφραση και μεταφορά για να ταιριάζει στην περίπτωση.
 
"Τρεις περδικούλες κάθονταν στην Κόνιτσα στη Ράχη, η μια τηράει τα Γιάννινα, η αλλ' κοιτά το Γράμμο, η τρίτη η μικρότερη μοιρολογάει και λέγει. Βάστα καημένε κυνηγέ, των ΜΚΟ τ' ασκέρι. Τι να βαστάξω ο μαύρος μου και τι να νταγιαντήσω; Δεν είναι δέκα κι εκατό δεν είναι τρεις χιλιάδες, μον' είναι ασκέρι αμέτρητο και μετρημό δεν έχει...''
 
 
ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
 
Το βορειότερο άκρο της οροσειράς της Πίνδου, η οροσειρά του Γράμμου, αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα στη Μακεδονία, την Ηπειρο και την Αλβανία. Με την ομώνυμη πυραμοειδή κορυφή να δεσπόζει επιβλητικά στα 2.520 μ., μια πληθώρα κορυφών με υψόμετρο πολύ πάνω από τα 2000 μ. συνθέτουν μια εντυπωσιακή κορυφο-«γραμμή», με μήκος πάνω από 15 χιλιόμετρα και κατεύθυνση από Βορρά προς Νότο.
Μπορείς να βαδίσεις σε όλο το μήκος της κορυφογραμμής αυτής και δεν θα μπορέσεις να την διασχίσεις σε μια μέρα. Αλπικά λιβάδια και κοπάδια ζώων που βόσκουν στις ατέλειωτες πλαγιές της, αποτελούν ιδανικό βιότοπο για τις ορεινές πέρδικες.
Οπως ήταν φυσικό, αποτελεί πόλο έλξης για τους περδικοκυνηγούς από όλη την Ελλάδα που μπορούν να κυνηγήσουν πέρδικες από τις κορυφές στα 2.500 μέτρα μέχρι και χίλια μέτρα χαμηλότερα, δίπλα στους ορεινούς οικισμούς του Γράμμου και της Αετομηλίτσας
 
ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΤΣΕΛΑΣ
 
Αναδημοσίευση από www.ihunt.gr