ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η διοίκηση του κυνηγετικού συλλόγου Άνδρου σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου (2009-2011) προσαρμοσμένοι πλήρως με τα δεδομένα της εποχής μας, θεσπίστηκε και λειτούργησε γραφείο τύπου και κατα επέκταση και ιστοσελίδα αυτού. Το Γραφείο Τύπου έχει ως κύρια αρμοδιότητα την προβολή του έργου του συλλόγου και την ενημέρωση του κοινού για τις δραστηριότητες μας, καθώς επίσης και θέματα που έχουν άμεση σχέση με το κυνήγι,μέσω του τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Πράσινος εμπρηστής!!!!



xios_fire
Από χθες το απόγευμα η Χίος ξαναζεί εφιαλτικές στιγμές πυρκαγιάς, αυτή τη φορά στην βορειοδυτική πλευρά της. Μέχρι τώρα έχουν γίνει στάχτη αρκετές χιλιάδες στρέμματα αγροτικής και δασικής έκτασης, βοσκοτόπια καθώς και πολλές εκατοντάδες ελαιόδεντρα.

Η αιτία της πυρκαγιάς σύμφωνα με δημοσιεύματα και φωτογραφίες του τοπικού τύπου ήταν μια ανεμογεννήτρια η οποία προφανώς δεν άντεξε τον ισχυρό νοτιά και σπινθήρισε, κάηκε ολοσχερώς ο μηχανισμός της και προκάλεσε όλην αυτή την καταστροφή η οποία ακόμη συνεχίζεται παρ’ όλες τις υπεράνθρωπες και ολονύχτιες προσπάθειες πυροσβεστικής και εθελοντών οι οποίοι τελούν εν αναμονή των βροχών που θα σβήσουν τις φλόγες μιας και οι πολύ ισχυροί νότιοι άνεμοι καθιστούν αδύνατη την προσέγγιση αεροπλάνων και ελικοπτέρων.
Αναλυτικά το ρεπορτάζ από το politischios.gr αναφέρει:
Μάχη με πύρινο μέτωπο, που κάποιες στιγμές της ημέρας έφθασε και το ένα χιλιόμετρο σε μήκος, δίνει από το απόγευμα της Τετάρτης το σύνολο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, προκειμένου να κατασβέσει πλήρως την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι στην περιοχή του Μελανειούς.

Η αιτία

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αιτία για το πύρινο μέτωπο αποτέλεσε ελαττωματική ανεμογεννήτρια που εξεράγη με αποτέλεσμα να προκληθεί φλόγα σε θαμνώδη έκταση.
APE_FIRE
Η κατεστραμένη από τη φωτιά ανεμογεννήτρια στο Μελανειός της Χίου.
Παρότι η αρχική εστία ήταν μικρή εξαιτίας των ισχυρών νότιων ανέμων η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα με αποτέλεσμα λίγα λεπτά αργότερα να πλησιάσει το Στρατιωτικό Φυλάκιο του Μελανειούς το οποίο με εντολή του Ταξίαρχου της 96 ΑΔΤΕ εκκενώθηκε προληπτικά για μερικές ώρες.

Τα μέτωπα

Παρά την άμεση κινητοποίηση του συνόλου της πυροσβεστικής αλλά και των εθελοντικών ομάδων του νησιού η πυρκαγιά εξαπλώθηκε πολύ σύντομα με αποτέλεσμα λίγο μετά τις 16:00 να έχει φθάσει 1 χιλιόμετρο δυτικότερα του ιστορικού οικισμού του Αγίου Γάλακτος κατακαίγοντας τα πάντα στο πέρασμά της.
Για σημαντική καταστροφή έκαναν λόγο μιλώντας στον «π» οι κάτοικοι της περιοχής που είδαν μέσα σε λίγες ώρες να καταστρέφονται τα ελαιόδεντρά τους.
«Τέτοια πυρκαγιά δεν έχουμε δει ποτέ ξανά στο παρελθόν. Το μεσημέρι μαζεύαμε με τη γυναίκα μου τις ελιές όταν ξαφνικά είδαμε τη φωτιά να μας πλησιάζει. Μέσα σε λίγα λεπτά τα χωράφια είχαν γίνει στάχτη», είπε ένας από τους κατοίκους στον «π», σημειώνοντας ότι ήταν ανθρωπίνως αδύνατο με αυτές τις καιρικές συνθήκες η οποιαδήποτε επέμβαση.
Δώρο άδωρο αποδείχτηκε και η παρουσία των δύο Canadair CL-415 της Πολεμικής Αεροπορίας αφού οι ισχυροί νοτιάδες που έπνεαν στην περιοχή κατέστησαν αδύνατη την προσθαλάσσωσή τους.
Την επιχείρηση των επίγειων μέσων παρακολούθησε από το Ελικόπτερο της Πυροσβεστικής ο αρχηγός του Σώματος Αντιστράτηγος Β. Παπαγεωργίου ο οποίος μιλώντας με τον διοικητή της Π.Υ. Χίου Ι. Αρχοντάκη απέδωσε τα εύσημα για τον τρόπο δράσης της υπηρεσίας.

Σωτήρια παρουσία

Σημαντική για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε η παρουσία του συνόλου των Εθελοντικών Ομάδων Πυροπροστασίας του νησιού καθώς και των δημοτικών υπαλλήλων που επιχείρησαν στα δεκάδες μέτωπα και στις αναζωπυρώσεις.

Σε εξέλιξη

Η μάχη για πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους συνεχίστηκε καθόλη τη διάρκεια της νύχτας καθώς το πύρινο μέτωπο μετά το Άγιο Γάλας κατευθύνθηκε βορειότερα και συγκεκριμένα προς Νενητούρια χωρίς ωστόσο να απειλήσει τα χωριά.
Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας δυνάμεις της Π.Υ. Χίου περιφρούρησαν το Άγιο Γάλας δημιουργώντας προληπτικά εγκαταστάσεις σε περίπτωση αναζωπυρώσεων ενώ η επιχείρηση θα συνεχιστεί σε πλήρη ανάπτυξη από τις πρώτες πρωινές ώρες.
Στο σημείο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι αντιδήμαρχοι Μ. Φαφαλιός, Στρ. Γδύσης και Β. Ποταμούση καθώς και οι αντιπεριφερειάρχες Στ. Κάρμαντζης και Κ. Παπαδόπουλος.
Πηγές:  politischios.gr και thepressproject.gr
(Παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί τον Αύγουστο στην Σητεία)
Αναδημοσίευση από www.dasarxeio.com