ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η διοίκηση του κυνηγετικού συλλόγου Άνδρου σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου (2009-2011) προσαρμοσμένοι πλήρως με τα δεδομένα της εποχής μας, θεσπίστηκε και λειτούργησε γραφείο τύπου και κατα επέκταση και ιστοσελίδα αυτού. Το Γραφείο Τύπου έχει ως κύρια αρμοδιότητα την προβολή του έργου του συλλόγου και την ενημέρωση του κοινού για τις δραστηριότητες μας, καθώς επίσης και θέματα που έχουν άμεση σχέση με το κυνήγι,μέσω του τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Θανατηφόρα δηλητηρίαση από κατανάλωση άγριων μανιταριών!!!


    
manitaria Phalloides
                         Δεύτερος νεκρός από κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών
 
Ένας 63χρονος μοναχός σκήτης του Αγίου Όρους, απεβίωσε μετά από κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών.
Ο μοναχός είχε διακομιστεί την περασμένη Δευτέρα στο νοσοκομείο του Πολύγυρου Χαλκιδικής, αλλά λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου και απεβίωσε.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί 42 περιστατικά σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων καταγράφηκε ένας θάνατος γυναίκας, ηλικίας 44 ετών, ενώ ένα παιδί 2,5 ετών βρίσκεται διασωληνομένο σε ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη.
Σε όλους τους ασθενείς χορηγήθηκε το κατάλληλο αντίδοτο και παρασχέθηκε η κατάλληλη νοσοκομειακή περίθαλψη.
Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η βαρύτητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από την ποσότητα κατανάλωσης των ακατάλληλων μανιταριών.
Σύμφωνα με την τεκμηριωμένη πληροφόρηση του Κέντρου Δηλητηριάσεων του Νοσοκομείου «Αγλαϊα Κυριακού» :
Στη χώρα μας φύονται περίπου 2.000 είδη μανιταριών, αλλά κυρίως δύο είναι τα είδη (muscaria και phalloides), που προκαλούν δηλητηρίαση με διαφορετικής βαρύτητας συμπτώματα, (έμετοι, διάρροιες, εφιδρώσεις, βραδυκαρδίες κλπ), και με διαφορετικό χρόνο έναρξης των συμπτωμάτων μετά το γεύμα. Στην περίπτωση του είδους muscaria από 2 έως 4 ώρες, ενώ για το είδος phalloides που προκαλεί και την πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση, η έναρξη των συμπτωμάτων προσδιορίζεται σε 6 με 24 ώρες.
Στην περίπτωση αυτή, μία ελάχιστη ποσότητα κατανάλωσης από ένα παιδί μπορεί να είναι θανατηφόρα.
Εάν δεν δοθεί άμεσα η κατάλληλη θεραπεία (αντίδοτο που ονομάζεται σιλλιμπινίνη) μέσα σε 24 με 48 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα, μπορεί να εμφανιστούν και διαταραχές της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας έως και ηπατική ανεπάρκεια.
Κάθε χρόνο καταγράφονται στη χώρα μας 80 έως 140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια, λόγω της άγνοιας του πληθυσμού και της αδυναμίας διάκρισης μεταξύ εδωδίμων και μη, που βασίζεται μόνο σε ειδικές μεθόδους ταυτοποίησης.
Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας με εγκυκλίους της θα ενημερώσει όλες τις Υγειονομικές αρχές, τον ΕΦΕΤ και άλλους συναρμόδιους φορείς και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
Σημειώνεται τέλος, ότι η κατανάλωση των τυποποιημένων, από εγκεκριμένες καλλιέργειες μανιταριών που διατίθενται στα σημεία λιανικής πώλησης, είναι απολύτως ακίνδυνη και ασφαλής.
 
Αναδημοσίευση από www.dasarxeio.com